Szia, a nevem Alfi!

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatósága az Agóra Veszprém Kulturális Központban a helyi közösségeknek első ízben mutatta be UBTech Alpha 1E típusú humanoid robotját a „Kultúrházak éjjel nappal” programsorozat keretében, 2019. február 15-én.

A Kultúrházak éjjel nappal eseménysorozathoz az Agóra Veszprém Kulturális Központ is csatlakozott, akár csak az elmúlt években, melyre különleges kínálatot biztosított. A Csillagközi utazás nevet viselő rendezvényen minden korosztály könnyen megtalálhatta a saját érdeklődési körének megfelelő színes programokat.

Remekül illeszkedett a rendezvény koncepciójához a Veszprém Megyei Igazgatóság UBTech Alpha 1E típusú robotja, melynek elnevezésére közös pályázatot írtak ki a szervezők. Számos kreatívabbnál kreatívabb névötlet érkezett, melyek közül végül az Alfira esett a választás. Természetesen a rendezvény keretén belül „személyesen” is megismerhették a robotot, amit sokan ki is használtak, hogy kezet rázhassanak Alfival. Az Utazó planetárium főként a gyermekeknek szólt, amelyben három előadást hallgathattak meg a bolygókról, csillagokról és az űrutazásról. A Sky Walk szabadulós játék színtere az egész Agóra épületére kiterjedt, ahol a résztvevőknek a csillagászat témájához kapcsolódó rejtvényeket, feladványokat kellett megoldaniuk okostelefonjuk segítségével, hogy eljussanak a végállomásra.

A Star Wars makett kiállításon Szabó István alkotásait láthatták az érdeklődők, aki több mint 20 éve foglalkozik makettkészítéssel, elsősorban a háztartásban megtalálható anyagokból, papírból, műanyagból, háztartási hulladékból. A Távcsöves csillagnézés során lehetőség nyílt a Hold valamint az Orion Csillagköd közeli megfigyelésére. Az Univerzum fotón és festményen nevezetű kiállításon N. László Gizella festményeit és Ladányi Tamás fotóit csodálhatták meg az érdeklődők. A programok során párhuzamosan kézműves foglalkozásra is lehetőséget biztosítottak, ahol a gyerekek csillagképeket festhettek és űrhajókat készíthettek.

Rédli Dávid

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.