„Színes Györkön virgonckodtunk!”

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018 augusztusában negyedik alkalommal indult útjára a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös projektje, a Pajtaszínház Program, melynek célja, hogy országszerte ‒ mind a 19 megyében egy-egy településen ‒ a már meglévő színjátszó hagyományok nyomán új közösségek, színjátszó csoportok jöjjenek létre.

Heves megyében idén Vámosgyörkre esett a választás. A helyi közösségi színtér munkatársa, Balogné Ványi Diána saját elmondása szerint is, mindenhol ott van, mindenben benne van, nyitott és kíváncsi személyiség. A színjátszás sem új dolog Vámosgyörk közössége számára, hiszen korábban már létezett egy színjátszó csoport. 2016-ban a szilveszteri műsort is ők adták, melyben a Hófehérke című mesét, szöveg nélkül, modern zenékkel aláfestve adták elő.

A közösség szerette volna, ha a különböző korosztályok még jobban megismerik egymást, így a gyerekek már részt vesznek a nyugdíjas napokon, felszolgálnak, díszítenek, segítenek. A most induló színjátszókör vegyes korosztályból áll, 5 évestől kezdve a 72 éves korig minden korcsoport megtalálható. A harmadik csoporttalálkozó alkalmával különböző közösségfejlesztő játékokkal színesítették a programot, mint például a tükörjáték. A színházi életben előforduló erősségeket és gyengeségeket is összegyűjtötték, és kiderült, hogy van profi „ájuló” a csapatban, sőt forgatókönyvíró is. A foglalkozás végén két csoportban megtervezhették címerüket és csapatneveiket. Így született meg a ”Színes Györkök” és a „Vámosgyörki Virgoncok” csapatnevek, melyet szavazásra bocsájtottak.

A negyedik alkalommal találkozhattak Nagy Adrienn mentorral, aki az Egri Gárdonyi Géza Színház színművésze. A csoporttagok elmesélték neki eddigi élményeiket, és megbeszélték a folyamat menetét. Ötletet is gyűjtöttek egymástól a darab kiválasztására vonatkozóan. Megegyeztek abban, hogy zenés táncos, bohém produkciót fognak előadni.

A következő alkalomra – ami 2018. október 17-én lesz – már kész szövegkönyvekkel érkezik a mentor, hogy kiválasztásra kerüljön a darab és a szereposztás szövegtanulása is elkezdődjön.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.