Színházban folytatódott a szakmai műhelysorozat Székesfehérváron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Igazgatóság

A Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149 számú projekt keretében több alkalommal is a Vörösmarty Színházban zajlott a színjátszó kör vezetők részére szervezett szakmai műhelysorozat.  

A műhelysorozat szakmai vezetője, Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze a projekt során novemberben először, de nem utoljára, lehetőséget biztosított a csoport tagjainak, hogy premier előtt megtekinthessék Az ember tragédiája 1. főpróbáját, mely mindenki számára hatalmas és különleges élmény volt. Már a főpróba szünetében lelkesen beszélgettek a csoporttagok arról, hogy mennyire jó lesz megvitatni az előadást a szakmai vezetővel a következő alkalommal, mert vannak kérdéseik.

A műhelysorozatnak otthont adó Öreghegyi Közösségi Házban december 13-án a szakmai vezető a műhely tervezett témájával kezdte volna a nap programját, de a csoporttagok rögtön más kéréssel hozakodtak elő: „Feri, nem beszéljük meg inkább Az ember tragédiáját? Rengeteg kérdésünk lenne!”. A kérést szem előtt tartva gyors témaváltás következett és először az előadáson tapasztaltakat, az annak kapcsán felmerült kérdéseket beszélték meg a résztvevők és egyúttal elmondták véleményüket is az előadásról.

Számos és sokszínű téma került terítékre mind rendezői, mind emberi, színészi vonatkozásban: pl. Hogyan tud irányítani annyi embert a rendező egy-egy jelenetnél? (A darabban sok tömegjelenet van, melyeket statiszták nélkül, társulati tagokkal oldottak meg.) Hogyan tudnak a szerepek között váltani jelenetről-jelenetre a színészek? A különböző rendezők stílusbeli különbözősége hogyan jelenik meg? (A darabot négy rendező rendezte.) A próbáról próbára való változtatást, hogyan éli meg a profi színész és az amatőr? Mindezeken kívül a szakmai vezető a darabban látott apró mozzanatokra is felhívta a figyelmet, megmutatva azok jelentőségét, valamint beavatta a résztvevőket több, a darabhoz kötődő kulisszatitokba is. Összességében egy tartalmas és rendkívül izgalmas, élvezetes beszélgetés bontakozott ki a főpróba kapcsán, ami során végül minden kérdésre választ kaptak a csoporttagok.

Ezt követően a műhely második felében a versmondás, verstanulás módszertana került fókuszba, mellyel a mindennapokban is találkoznak a résztvevők, de a profi szakembertől új módszereket, segítségeket kaptak ennek hatékonyabb megvalósításához, látványosabb előadásához.

December 27-én 19.00 órától került sor a projekt első bemutatójára, szintén a Vörösmarty Színházban, amikor is a tagok főszerepben láthatták a szakmai vezetőt az ünnepekhez kötődően az Isten pénze című musicalben: https://www.youtube.com/watch?v=dPAGKhLGv6w, mely óriási sikert aratott, elgondolkodtatott, meghatott és számtalan tanulsággal szolgált. A bemutató elemzésére 2019. január 17-én a 8. műhelyen kerül sor.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.