Színháziskola, nem csak pedagógusoknak

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

2020-ban is folytatódik a Lázár Ervin Program keretén belül a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett színháziskola projekt. A 30 órás akkreditált képzésre immáron nem csak pedagógusok jelentkezését várják, hanem olyan személyekét is, akiket érdekel az előadó-művészet, a színház.

Kibővült célcsoporttal folytatódik idén is a Színháziskola, amely ezúttal nem csak pedagógusokat szólít meg, hanem minden olyan személyt, kulturális intézményt, egyházat, önkormányzatot, illetve érettségivel rendelkező magánszemélyt is, aki érdeklődik az előadó-művészet, színház iránt és munkájával, tevékenységével támogatná azt, illetve szívügyének érzi egy hasonló érdeklődésű generáció kinevelését.


A Lázár Ervin Programot, a Magyar Kormány 1042/2019. (II. 18.) Korm. határozatában fogadta el. A program szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül minden, az 1-8. évfolyamon tanuló általános iskolai diák részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának lehetőségét.


A képzés célja, hogy segítséget nyújtson a résztvevőknek abban, hogy hogyan válasszák ki a gyerekek életkorának, igényeinek és a lehetőségeknek megfelelő előadó-művészeti produkciót és azt hogyan dolgozzák fel diákokkal. Ehhez tapasztalattal rendelkező drámapedagógus szakemberek adnak elméleti segítséget, majd egy közösen megtekintett produkció kerül feldolgozására.


A színháziskola továbbra is ingyenes, mely tartalmazza a képzési programot, valamint az előadó-művészeti produkciót és annak napján az étkezés és szállás költségét. Békés megyében 4 képzési csoport indul 20-28 fő közötti létszámmal. Már folynak az egyeztetések az időpontokkal és a helyszínekkel kapcsolatban.

Hidvégi-Farkas Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.