Színháziskola-ünnep Szombathely szívében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Csodálatos júniusi nap ragyogott a Színháziskola „bizonyítványosztásán”, amelyhez a Megyeháza előtti Berzsenyi tér adta a díszletet. Főszereplő a mindösszesen 95 fő volt, aki szívvel-lélekkel helyt állt az online térben is. Rendezőként a tutor, Devecsery László József Attila-díjas költő, tanár, közművelődési szakember mozgatta a szálakat. A történethez a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei munkatársai adták a háttérstábot, akik koordinálták a folyamatokat, napi szinten tartották a résztvevőkkel a kapcsolatot és szakmai tanácsokkal látták el őket.

A történet maga pedig még a valós térben kezdődik, amikor is az intézet működésének megismerése után drámapedagógiai módszereket sajátítanak el a jelentkezők, majd hirtelen az internet világában találják magukat. Megtanulnak az online térben tanulni. Tudást és kompetenciákat szereznek, amelyeket pedagógusként, óvónőként, könyvtárosként és közművelődési szakemberként egyaránt hasznosítanak. A Lázár Ervin Programba csatlakozva eztán pontosan tudni fogják milyen típusú előadó-művészeti előadásra milyen korú és érdeklődési körű gyermekeket vigyenek; hogyan segítsék a saját környezetükben amatőr művészeti közösségek létrehozását, működését és kapcsolattartását más hasonló csoportokkal.

A közös nyelv a színház nyelve volt, amit filmek segítségével sajátítottak el, a cirkusz fantáziavilágába is eljutottak általuk. Legvégül pedig képessé váltak saját „forgatókönyv” írására ahhoz, hogy hogyan szólítsák meg a körülöttük élőket, hogyan buzdítsák őket tenni vágyásra, hogyan alkossanak, fejlesszenek a színház eszközeivel.

A kiváló dolgozatok, az erősödő szakmai háló remek alapot teremtenek Vas megyében ahhoz, hogy színházszerető, színházértő és színházcsináló közösségek jöjjenek létre és működjenek sikeresen.

Éles Krisztina

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.