Színjátszás határok nélkül

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága

A IX. Nemzeti Színjátszó Találkozót rendezték meg a Csongrád megyei Csanádpalotán 2018. október 20-án, amelyen a megyei csoport mellett, Békés megyei, és egy székelyföldi csapat is bemutatta színdarabjait.

A Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Irodájának munkatársai közel két évtizedes szakmai kapcsolatot ápolnak a csanádpalotai amatőr színjátszókkal és a település művelődési házával, így most is örömmel segítették a IX. Nemzeti Színjátszó Találkozó létrejöttét.

A program lebonyolításában részt vett Csanádpalota Város Önkormányzata, a Kelemen László Művelődési Ház és a Kelemen László Emlékéért Kulturális Alapítvány.

A napot Perneki László alpolgármester megnyitója indította el, majd Dohorné Kostyál Zsuzsanna irodavezető köszöntötte a vendégeket, és beszélt a Művelődési Intézet munkájáról, az amatőr művészeti közösségek és az amatőr színjátszás fontosságáról.

A fesztiválon hét darabot mutattak be a csoportok, amelyet a lelkes közönség mellett szakmai zsűri is megtekintett, majd értékelt. Gömöri Krisztián és Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művészei – akik évről-évre örömmel jönnek a színjátszó találkozóra – az értékelés mellett szakmai tanácsokkal is ellátták a csoportokat.

A találkozó programjában az alábbi darabokat élvezhette a közönség:

  • Kelemen László Amatőr Színjátszó Csoport ‒ Kéri Ferenc: Meghalsz, banya!
  • Csíkcsomortáni Lármafa Amatőr Színjátszó Csoport ‒ Kéri Ferenc: Helén, s a tehén, avagy gyalog, mint Balogh
  • Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület ‒ László Miklós: A néma beteg
  • Kelemen László Amatőr Színjátszó Csoport ‒ Nóti Károly: Szecskavágó
  • Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület ‒ Trunkó Barnabás: Dacia
  • Csíkcsomortáni Lármafa Amatőr Színjátszó Csoport ‒ Nóti Károly: Lepsénynél még megvolt
  • Kardoskúti Főnix Kulturális Egyesület ‒ Gálvölgyi János: Eszti néni

A produkciók után a Kelemen László Művelődési Ház vezetője, Molnárné Haluska Margit emléklappal és ajándékcsomaggal köszönte meg a csoportok előadását, a támogatók és közreműködők munkáját. A nap végén megtartott kiscsoportos megbeszéléseken a csoporttagok érdemi segítséget kaptak a zsűritagoktól a színdarabok feldolgozásához, a szerepek kiosztásához, az előadás kivitelezéséhez és persze az egyes figurák megszemélyesítéséhez, a színészi játék mind hitelesebbé tételéhez.

Az amatőr színjátszó találkozó egyben már felkészülés is volt a Nemzeti Művelődési Intézet Pajtaszínház programjára, hiszen az itt bemutatkozó Csongrád- és Békés megyei csoportok részt vesznek a 2018-as Pajtaszínház projektben, ők képviselik majd megyéjüket a 2019. januárjában megrendezésre kerülő Pajtaszínházi Szemlén a Nemzeti Színházban.

Kovács Szilvia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.