Szörcsöki Csibészek bábelőadása

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Veszprém megye pici településén, Karakószörcsökön nagy izgalommal készülnek a gyerekek a bábcsoport első előadására, melyet június 1-jén mutatnak be a településen, ezután a társulat Egerbe, a Bűvös Bábos Szemlére érkezik.

A Nemzeti Művelődési Intézet már harmadik éve segíti az amatőr bábcsoportok létrehozását, fejlesztését a Bűvös Bábos Program megvalósításával. Ebben az évben a program az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított támogatás segítségével, a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg. Fő célja a közösségépítés, amely a kistelepüléseken a bábjáték újjáélesztésére, továbbfejlesztésére fókuszál.

Karakószörcsök nevét a legtöbben csak szóviccekből ismerik. A településen nincsenek oktatási intézmények, sem folyamatosan aktív közösségi alkotócsoportok. Ezért az itt élők eddig nem kaptak lehetőséget arra, hogy saját falujukat képviselhessék, identitásukat karakószörcsökiként erősíthessék meg. Ezen körülmény megváltoztatására tette meg az első (talán a legnehezebb) lépést a Szörcsöki Csibészek 2019 februárjában megalakult csoportja, amely jelenleg hét elszánt gyermekből és lelkes szüleikből áll. A bábcsoport működtetésével elsődleges céljuk a közösség fejlesztése, a gyermekeken kívül a későbbiekben a lakosság minden korosztályának elérése, bevonása. A fejlődés már néhány hét eltelte után látható volt, hiszen egyre többen tértek be a próbákra érdeklődő kíváncsisággal az arcukon. A díszletek, a bábok elkészítéséhez önkéntes felajánlásokat kaptak a szülőktől, nagyszülőktől. A közösségi élet tehát elkezdett pezsegni apró falujukban is a bábcsoport körül.

Csoportvezetőjük, Honvédő Szandra azt vallja, hogy a gyermekek mindegyike tehetséges, ám tehetségüket uniformizálással nem lehet kibontakoztatni. A bábozás műfaja azért tökéletes egy újonnan alakult tehetséggondozó csoport indulásához, mert a gyermekek személyiségéhez illő karakter választásával mindenki könnyedén egyéni sikereket érhet el, amely alapjaiban meghatározza tehetségük fejlődésének folyamatát.

A nyulak pásztora című bábelőadásukat június 1-jén, szombaton tekintheti meg a falu apraja-nagyja, melyre már most is nagy izgalommal készülnek a gyerekek. Az előadás egyúttal főpróbája is lesz az Egerben június 6-án sorra kerülő Bábszemle bemutatójának, ahol kis falujukat büszkén képviselik a Szörcsöki Csibészek.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.