Szuperszámítógép és fenntartható épületenergetika

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Az ifjúsági munka egyik alapkérdése, hogy hogyan vonjuk be a fiatalokat a különböző folyamatokba. A modern és gyorsan változó világban, a hagyományos módszerek erre gyakran nem elégségesek, ezért fokozott figyelemmel kell kísérnünk a fiatalok érdeklődési köreit, hiszen a fiatalokkal dolgozni szándékozó szakembereknek, ezekben a témákban is otthonosan kell mozogniuk.

Az ifjúsági műhelymunka legutóbbi alkalmát a Szent József Gimnázium diákcsoportjával együtt tartották, akiket az informatikai rendszerek nem hétköznapi alkalmazási területei érdekeltek, és ezért egy látogatást szerveztek a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központjába. Gál Zoltán, a központ vezetője kiselőadásában bemutatta a szuperszámítógépek alkalmazási területeit (a megtekintett gép másodpercenként 280 billió számítási művelet elvégzésére képes), majd körbevezette a résztvevőket a központban.

Ezután a csoport a szomszédos épületben található Fenntartható Épületenergetika Információs Központot is megtekintette, ahol a legmodernebb építészeti és elektromos rendszereket és azok alkalmazhatósági feltételeit ismerhették meg, többek között hőszivattyúkat, napkollektorokat láthattak működés közben.

Bár első pillantásra mindkét terület távol esik a közművelődéstől, mind az IKT eszközök, mind a környezetvédelem a fiatalokat az idősebb generációknál jobban foglalkoztató témák. Ezért a jövőben velük foglalkozni kívánó szakemberek számára is sok érdekességet, tanulságot nyújtott az alkalom.

Hermann Attila

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.