Tájegységi Értéktár alakult a Szamosháton

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

Szamosszeg, Panyola, Szamoskér települések részvételével megalakult Szabolcs-Szatmár-Bereg megye második tájegységi értéktára Szamosháti Tájegységi Értéktár néven. A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága is jelen volt a 2019. február 9-i „Panyolai farsangolás” című program keretében megtartott együttműködés megkötésekor.

A Nemzeti Művelődési Intézet a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény végrehajtási rendeletének (114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról) 2013. április 16-i megjelenésekor kapta a törvényi felhatalmazást arra, hogy a települési, tájegységi és megyei értéktár bizottságok munkáját országos és területi közművelődési szakmai szolgáltatást biztosító szervezetként segítse, módszertani tanácsokkal ellássa. A Művelődési Intézet még ebben az évben elkezdte az értéktármozgalom megyei munkájának segítését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottsággal szoros együttműködésben.

A megyei értékfeltáró mozgalom életében fontos lépés volt az a 2015-ben meginduló kezdeményezés, amelyben 5 település – köztük Szamosszeg és Panyola – értékfeltáró munkáját segítette és nyomon követte egy éven keresztül. A munka során elindultak a helyi értéktár bizottságok megalakulására irányuló tevékenységek, valamint önálló életre keltek a helyi értékek. Felfedezésre kerültek a helyben alkotó mesterek, termelők alkotásai, termékei. Kiállítások, közös gondolkodásokat elindító alkalmak valósultak meg valamennyi településen. Ezek mellett azonban hangsúlyos volt a feltárt értékek további sorsáról való közös gondolkodás serkentése, elsősorban gazdaságfejlesztési vonalon, pl. régi gazdálkodási mód visszavezetése az adott természeti adottságok mentén, helyi és térségi brand kialakítása.

A közös munka során felmerült a „valami közös” megalkotásának a gondolata, mely később a közös együttműködések mentén aztán tovább érlelődött. A Nemzeti Művelődési Intézet „Otthonról haza” – Kulturális kapcsolatok erősítése a Kárpát-medencében projekt keretében 2018. november 6-án, Szamosszeg településen a Tájegységi Értéktár létrehozásának kezdeményezésére szakmai műhelynapot tartott, amely többszöri egyeztetések alkalmával került előtérbe ötletként és a települések kezdeményezéseként. Felmerült annak a kérdése, amennyiben Szamoshátról beszélünk, földrajzi vagy néprajzi alapon vizsgáljuk és indítsuk a Szamoshát mentére irányuló munkát, amely ugyanakkor határon átívelő szervezést is igényel. A Szamosháti Tájegységi Értéktár megalakulása három település együttműködésével indult el Panyolán, a hagyományőrző Panyolai farsangolás keretében megtartott szakmai konferencián. A konferencián részt vettek dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő és a környező települések vezetői, valamint két külhoni település is (Vetés és Egri), akik egyúttal jelezték jövőbeli csatlakozási szándékukat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.