Találkozás a Jakab-hegy lábánál

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

2019. szeptember 17-én Cserkútra látogattak a „Közművelődési és közönségkapcsolati szakember” OKJ-s képzés volt hallgatói. A szakmai utókövetésre, közösségépítésre és a hálózatosodás elősegítése érdekében létrehozott programon harmadik alkalommal találkozhattak az érdeklődők.

A település sajátos földrajzi adottsága miatt jól vészelte át a történelem viszontagságait. A nagyváros közelsége ellenére a mindenkori főúttól távolabb található, így mindenből a legjobbat tudja nyújtani. Jó infrastruktúra jellemzi, mégis természetközeli, csendes hely maradt a meredek Jakab-hegy tövénél. A csoport fogadására az újonnan átadott Gasztronómiai Élménytérben került sor. A modern épület hagyományos formáival és a helyben szokásos építőanyagokkal remekül illeszkedik a polgármesteri hivatal épületegyütteséhez. Külön öröm, hogy az épület kivitelezésénél a közvetlen mellette álló diófára is gondosan ügyeltek és a kivágását a helyiek nem engedélyezték. A 80 fős helyszín kiváló közösségi térként tud funkcionálni.

A település országosan is kimagasló értékű műemlék templomának megtekintése kihagyhatatlan program. Idegenvezető segítségével kapott átfogó képet a társaság a település múltjából és a templomépítés különböző szakaszaiból. Remek példa, ahogyan a település büszkén őrzi értékét és állítja a közösségi eseményein is középpontba. A misék mellett állandó kiállásnak és koncerteknek is különleges helyszíne ez a kis középkori épület.

A műemlék megtekintése után egy másik érdekes épülethez és kezdeményezéshez látogattak. A „Macsek” Malom és Műhelyház Cserkúton egy szép épületegyüttes most még felújítandó állapotban. Különlegessége az 1880-as évekből fennmaradt malomszerkezet, melyet a tulajdonos féltő gonddal restauráltatott. Az épület jelenleg egy pályázati forrás segítségével újul meg teljesen és válik egy különleges színházi-közösségi térré, műhellyé.

A csoport harmadik helyszíne a Mézesfészer volt. A családi vállalkozás remek példája, hogy hogyan tud a helyi erőforrásra alapozva, helyi termékekkel a település aktív értékteremtő közösségi tagjává válni. A kezdetben mézes vállalkozás mára a helyi gasztronómia megkerülhetetlen elemévé vált. Mindhárom helyszín jó példa volt arra, hogy vállalkozások miként tudnak egy település közösségeivel szoros kapcsolatot ápolni. A jó együttműködések hatására mára ezek az ingatlanok is közösségi térré változtak, helyet adva találkozásoknak, de akár települési rendezvényeknek is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.