Támogatott Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés indult Miskolcon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. küldetése, hogy a közösségeket képessé tegye saját értékeik felismerésére és az ebből adódó lehetőségek kiaknázására.

Az 1997. évi CXL. törvény 2017. évi módosítása minden közösségi színtérben minimum középfokú, minden közművelődési intézményben minimum felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkező munkatárs alkalmazását írja elő.

A fenti célokkal összhangban a Művelődési Intézet 2018 júniusától az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának támogatásával a közművelődési szakmai munkakörben elhelyezkedni kívánók számára térítésmentesen igénybe vehető szakmai képzések elvégzésére kínált lehetőséget.

A programban elsősorban a felnőttképzési törvény szerint engedélyezett Közművelődési szakember I. bármely diplomára épülő, valamint Közművelődési és közönségkapcsolati szakember érettségire épülő szakmai végzettséget nyújtó OKJ képzésekben való részvételre nyílt lehetőség.

A képzésekre jelentkezni az alábbi feltételek alapján lehetett:

Az 1997. évi CXL. törvény 78/1. § szerinti közművelődési intézmény vagy közösségi színtér, vagy ezek fenntartója delegálhatott résztvevőt saját munkatársai közül, vagy olyan személyt, akit később foglalkoztatni kíván.

  • Az 5.000 fő alatti népességszámú településeken lévő intézmények, színterek delegálhattak foglalkoztatott vagy foglalkoztatni tervezett munkatársat, nagyobb településről csak akkor fogadtunk jelentkezőt, ha maradtak ki helyek.
  • Egy szervezet egy személynek adhatott szándéknyilatkozatot a képzésre történő delegáláshoz. A szándéknyilatkozat leadása kizárólag az OKJ-s képzésre történő jelentkezés esetében volt szükséges.
  • A szándéknyilatkozatot adó szervezetek a képzést eredményesen elvégző delegáltjukra továbbfoglalkoztatási/foglalkoztatási szándékot fejeztek ki a szándéknyilatkozat sablon kitöltésével, és annak az első képzési napon történő leadásával.

Összesen hét középfokú és három felsőfokú OKJ-s szakmai képzési csoportban kétszáz fő részvételével indult el a szakmai képzési programunk. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember (Közművelődési szakirány) 28 fő részvételével 2018. július 10-től – 2019. április 30-ig terjedő időszakban 46 képzési napon valósul meg. A szomszédos megyékből (Heves megye, Hajdú-Bihar megye) is érkező résztvevők nyáron heti egy alkalommal, szeptembertől heti két alkalommal vesznek részt a kontakt órákon. A 900 órából 440 órát e-learning formában teljesítenek.  A képzés elvégzéséhez szükséges tananyagokat, segédanyagokat a MOODLE online oktatási rendszeren keresztül biztosítja a Művelődési Intézet a képzésben résztvevőknek.

Az oktatás a Helyi társadalom- és kultúraismeret modullal kezdődött el, amelyen belül Dr. Juhász Erika, Angyal László, Máté Lászlóné és Csathóné Sebők Erika tartottak egy-egy alkalommal foglalkozásokat. A folytatásban a résztvevők megismerkedhetnek a Kulturális rendezvények szervezése modullal és a Kulturális szervezetek és intézmények működése, valamint a Foglalkoztatás I., II. modulokkal. A képzés szakmai vizsgáját a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezi a Művelődési Intézet közreműködésével. A hallgatók a képzést követően a közművelődés területén szakmai munkakörben tudnak elhelyezkedni.

Bogoly Erzsébet

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.