Táncházzal zárult a Hungarikum műhely Tolna megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

2018 júniusában indult az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Tolna Megyei Igazgatósága szervezésében egy 12 alkalmas műhelyfoglalkozás „Hungarikum műhely” néven, mely a „Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149″ projekt keretein belül kerül valósult meg. A foglalkozássorozat utolsó két alkalma április 28-án és május 31-én került megrendezésre.


Az utolsó előtti foglalkozás az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Tolna Megyei Igazgatóságán zajlott. A márciusi bikácsi értéktúrán a résztvevők azt a feladatot kapták, hogy készítsenek egy-egy általuk kiválasztott bikácsi települési értékről egy javaslattételi lapot, mely hivatalos dokumentuma egy-egy érték értéktárba történő felvételének, tartalmazza többek között a javaslattevő nevét, az érték adatait (név, kategória, fellelhetőség, rövid bemutatás, indoklás), az érték fényképes dokumentációját. A résztvevők többek között a bikácsi evangélikus templomról, a templom festett karzatképeiről, a kistápéi láprétről, Galántai György munkásságáról, a régi temető síremlékeiről készítettek felterjesztéseket. A foglalkozás célja ezek értékelése, kielemzése volt.


A foglalkozásvezető dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnökének véleménye szerint a résztvevők kiválóan feldolgozták a választott értékeiket, apróbb kiegészítéseket tett csak, és ötleteket, jó tanácsokat adott a résztvevők esetleges további értékfeltáró munkájához. A javaslattételi lapokat a résztvevők beleegyezésével a tavaly decemberben alakult Bikácsi Települési Értéktár Bizottság kapta meg felhasználásra, ezzel is segítve a munkájukat.
Az utolsó, záró alkalomra a sióagárdi művelődési házban került sor. A záró programon összegezték a résztvevők a foglalkozásvezetővel és a szervezőkkel közösen az elmúlt egy évet. Emléklapok is kiosztásra kerültek. Jó hangulatú táncházzal zárult a program, melyhez a Medinai Tamburazenekar szolgáltatta a zenét, a résztvevők többek között a lassú és a friss csárdás és a sárközi ugrós lépéseit gyakorolhatták.

Dorn Ernő

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.