Táncházzal zárult a hungarikum műhelyfoglalkozás sorozat Nógrádmegyerben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

Az élethosszig tartó tanulás jegyében zajlott 12 hónapon át Nógrádmegyerben a hungarikum műhelyfoglalkozások sorozata a Művelődési Intézet „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projektjében.

A záró foglalkozáson, április 26-án, összegzésre gyűltek össze a Radics István Közösségi Színtérben a foglalkozáson résztvevők, és vendégeik. A szlovákiai testvértelepülés, Béna polgármestere, Marcinkó Zoltán valamint a képviselő testület több tagja is részt vett a programon. Nógrádból 7 településről érkeztek civil szervezetek, hogy megismerkedjenek az egy éves programsorozatban elért eredményekkel, és hogy megtekintsék a helyi alkotók munkáiból rendezett kiállítást.

A jó hangulatról a hazai népzenemozgalom élvonalába tartozó salgótarjáni Dűvő Népzenei Együttes gondoskodott a Táncházban, mely módszer az UNESCO szellemi kulturális örökségének része.

 A Nógrádikum díjas juhásztánc és dudahagyományok jelentős szerepet kapott: Hrúz Dénes kecskedudája megszólaltatásában különleges hangzású zene csendült fel a színpadról. A településen jelen lévő roma hagyományok képviseletében hegedűjével Bangó Nándor helyi muzsikus csatlakozott a Dűvőhöz.

A Hungarikum műhelyfoglalkozáshoz kapcsolódóan kimaradhatatlan részét képezte a programnak a gasztronómia: a gulyás és a szikvíz, mint Hungarikum.

Köszönjük az aktív részvételt a műhelymunkák során!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.