Tanfolyam a közösségi művelődés leendő szakembereinek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Művelődő közösségek Észak-Magyarországon elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosítószámú projektje keretében Közművelődési mentorok tanfolyamot indított 2018 októberében 12 hónapon keresztül, havi egy alkalommal az Eszterházy Károly Egyetem Közösségszervezés BA szakos hallgatóinak.

2018. március 27-én a II. Eger – Közösség – Együttműködés című közösségszervezés és a közösségi művelődés szakmai nap keretében kötött együttműködési megállapodást egymással az Eszterházy Károly Egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet. A leendő partnerség pillérei között van a szakember-utánpótlás biztosítása jegyében a Közösségi művelődés tanári szak és a Közösségszervezés alapszak továbbfejlesztése, a szakmai gyakorlóhelyek biztosítása, valamint a kultúrakutatásban való szerepvállalás is. A Közművelődési mentorok tanfolyam ennek az együttműködésnek a gyakorlati megvalósulását szorgalmazza, hiszen a fő témaköre egyrészt a felsőoktatási közösségszervező szakon hallgatók gyakorlati ismereteinek bővítése, másrészt a közösségi művelődés intézményeiben folyó felsőoktatási szakmai gyakorlat vezetésének elősegítése.

Ehhez elengedhetetlen a közművelődési intézmények és a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolat, illetve együttműködések kialakítása, erősítése, melynek érdekében a tanfolyam során intézménylátogatások is megvalósulnak. Kiemelt feladat a hallgatók szakma iránti elköteleződésének erősítése, mivel a felmérések alapján Közösségszervezés szakos hallgatók mintegy nyolcada helyezkedik el a szakmában a végzést követően. A tanfolyam lebonyolításában közreműködő közművelődési szakemberek szerepe kiemelkedő a fiatal felnőttek gyakorlati tapasztalatainak megszerzésében, melyeket a későbbiek során a munkaerőpiacon is hasznosítani tudnak, valamint hatást gyakorolhat az egész életen át tartó tanulásba való bekapcsolódásra. 2018 októbere és 2019 januárja között a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatósága, a Kultúrakutatási és Képzési Igazgatóság, valamint az Eszterházy Károly Egyetem munkatársai együttműködő munkájának köszönhetően a Heves megyében kiemelkedő közösségi munkát végző közművelődési szakemberekkel és intézményeikkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

Első alkalommal Noszvaj vendégszeretetét élvezhették, ahol a Noszvaji IKSZT vezetője Czinkéné Szűcs Krisztina mutatta be a település és az IKSZT közösségi művelődés terén végzett munkáját. Élményfaluséta keretében megismerkedhettek a település közösségi színtereivel, a helyi műemlékekkel, hagyományokkal, természeti értékekkel játékos faluséta keretében, a helyszíneken (Gazdaház, Barlanglakások-Farkaskői Alkotótelep, Református templom, Imány-tető, De la Motte-kastély) Noszvajhoz kapcsolódó, jellegzetes játékok megoldásával. Az IKSZT vezetőjétől megtudhatták, hogyan tudják megszólítani és hogyan vonják be a helyi lakosokat, a helyi termelőket a közösségi életbe, ezáltal élénkítve a helyi gazdasági életet.

A következő állomás Bélapátfalva volt, a településhez közeledve a Bél-kő látványa már magában lehengerlő volt. Mezőné Kovács Edit a Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft. ügyvezetője a Gesztenyés Kiállítóházban fogadta a csoportot, akinek vidám, élettel teli személyisége magával ragadta a leendő szakembereket. A település múltjáról, jelenéről és jövőjéről hallhattunk a helyi vezetőtől, aki szakmai tanácsokkal is ellátta a résztvevőket. Az előadást követően megtekinthették a művelődési házat, ahol éppen rendezvény előkészületek zajlottak, így a közművelődési intézmény mindennapi munkájába is betekintést nyerhettek. Majd a Ciszterci Apátság felé vették az irányt, ahol az ügyvezető az épített örökséghez kapcsolódó új programokkal és igénybe vehető szolgáltatásokkal ismertette meg a hallgatókat, melyek nemcsak a település látogatottságát, de a helyi gazdaságot is pozitívan érintik.

Harmadik alkalommal Egerszalók felé vették az irányt, ahol Gyüre Marianna, intézményvezető a helyi IKSZT tevékenységéről, működéséről, a település közösségi életéről, programjairól, rendezvényeiről tájékoztatott. A hallgatók megtudhatták, hogy az IKSZT milyen egyéb szolgáltatásoknak ad otthont. Az intézményvezető büszkén mutatta be a település életében nagy szerepet játszó barlanglakásokat és a hozzá kapcsolódó közösségi tereket, ahol minden évben turisták százai fordulnak meg a hagyományokra építő közösségi programokon. Gyógynövényeket kóstoltak a „Sáfránykertben”, kipróbálták a Mesebarlang rejtélyes játékait, és piknikeztek a szabadtéri színpad tövében, miközben a helyi közösségi életről hallhattak.

A negyedik alkalommal a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóságán Kary József szolgáltatásfejlesztési igazgató mutatta be az országos közművelődési folyamatokat. Beszélt az 1997. évi CXL. törvény és a törvénymódosítás jelentőségéről a közművelődési szakterületen, a Nemzeti Művelődési Intézet, mint országos közművelődési feladatokat ellátó szervezet tevékenységéről, szakmai koncepciójáról, valamint a közművelődési statisztika, a minőségbiztosítás és a szakfelügyelet jelentőségéről is szót ejtett. A megyei módszertani feladatellátást Csathóné Sebők Erika megyei igazgató ismertette.

  

A tanfolyam folytatódik további közművelődési intézménytípusok és tevékenységeik megismerésével, valamint egy települési értékfeltáró folyamat bemutatásával.

Csulák-Muliter Mariann

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.