Tanúsítványok átadásával zárult a Közösségi tervezés a közművelődésben képzés

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

Végéhez ért a „Közösségi tervezés a közművelődésben” akkreditált, szakmai képzés, mely az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Tolna Megyei Igazgatóságának a koordinálásával, az EFOP-3.7.3-16-2017-00149 azonosítószámú „Művelődő közösségek az Alföldön” elnevezésű projekt keretein belül került megvalósításra.

Az öt alkalomból álló, összesen 30 órás képzés negyedik napján a résztvevők a „Közösség által vezérelt helyi fejlesztések” témakörben bővíthették ismereteiket.

A képzési nap oktatója Dóri Éva volt, aki a „Cselekvő közösségek” EFOP projekt koordinációs munkatársa, és több éves tapasztalattal rendelkezik a pályázati projektmenedzsment területén. Gyakorlati feladatként a résztvevők több szempont alapján térképezték fel saját településüket: közösségi tervezésbe bevonható szervezetek, személyek, SWOT-analízis, lehetséges tervezési területek, értékleltár, problémák meghatározása, rangsorolása, lehetséges cselekvési terv.

Az utolsó képzési nap két részből állt, gyakorlati vizsgából és oktatásból. Az oktató és vizsgáztató Joós Tamás volt, aki jelenleg közművelődési szakértőként, szakfelügyelőként, auditorként, valamint felnőttképzési oktatóként tevékenykedik. A gyakorlati vizsga során a résztvevők csoportosan húztak egy-egy gyakorlati feladatot, melyet prezentálniuk kellett saját településükre vonatkozóan. A településük különböző közösségeit, intézményeit, civil szervezeteit kellett bemutatniuk, illetve azt, hogy hogyan vonnák be ezeket a közösségi tervezésbe. A résztvevők egytől egyig remekül felkészültek. A nap hátralévő részében az oktatás során az együttműködés módszerei és technikái volt a téma. Ezt követően zárásként a résztvevők átvehették a jól megérdemelt tanúsítványaikat, melyeket Joós Tamás és Kuti Imréné megyei igazgató adtak át.

Összességében elmondható a képzésről, hogy a résztvevők megfelelően elsajátították az oktatott anyagot, tapasztalatokat gyűjthettek egymástól, az oktatóktól, jó szakmai kapcsolatot alakítottak ki egymással és az NMI Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóságával.

Dorn Ernő

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.