Tatán megnyílt hazánk első Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központja

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

Szeptember 6-án megnyitotta kapuit Tatán a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ a volt Piarista Rendház épületében. Az intézmény nem csupán Tatán, hanem az egész régióban egyedülálló lehetőséget biztosít a könnyűzenei képzésre a műfaj iránt érdeklődők számára.

Tata legújabb oktatási-kulturális célokat szolgáló intézménye egy nyitott, átjárható, inkubátorként működő kreatív alkotó műhely, amely segít felfedezni a tehetségeket és támogatja az egyéni képességek fejlesztését. A tehetségközpont legfőbb célja, hogy elindítsa a régióban az intézményesített könnyűzenei oktatást, valamint a tehetséggondozást. A központ létrehozása két Európai Uniós pályázatnak köszönhető, amelyet Tata Város Önkormányzata nyert el. Az egyik – EFOP-4.1.7-16-2017-00181 – a beruházást, a másik – EFOP-3.7.3-16-2017-00254 – a szakmai tartalmat támogatja.

A szeptember 6-i ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Vitályos Eszter Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Bencsik János országgyűlési képviselő, Michl József polgármester. A rendezvényen részt vett a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság is, képviselve több éves partnerségét a Peron Music Alapítvánnyal.

A könnyűzenei oktatáshoz kapcsolódóan már a központ megnyitása előtt elkezdődött a munka, hiszen 2018-ban több képzés is indult: zeneipari, kép- és filmalkotási, valamint egyéb rövid, kedvcsináló negyvennyolc órás kurzust biztosítottak térítésmentesen a Piarista Rendház már működő szárnyában. Idén augusztusban pedig nagy sikerrel zajlott le az első ZeneMánia tábor, 25 lelkes tehetséggel.

A tatai központ országos szinten is nagy jelentőséggel bír, hiszen hazánkban jelenleg a könnyűzenének nincs intézményesített oktatása. A helyszínen több mint 700 négyzetméteren valósul meg a jövőben a hangszeres képzés: kompetenciafejlesztés, zeneipari képzések, hangszeres és zeneipari workshopok, előadások, konferenciák és egyéb programok formájában.

A Peron Music Alapítvány 25 éve dolgozik a tehetséggondozásban, az elmúlt két és fél évtizedben számos  programot és fesztivált, képzéseket, táborokat, valamint tanácsadásokat szerveztek már, s a tatai központ megnyitásával új korszak kezdődik történetükben.

A képzési rendszer, a munka tehát elindult a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban. Ennek érdekében hozza el Tatára a Peron Music Alapítvány a „Hangszert a kézbe” című egyhetes, országos zenei expót október 1. és 5. között. A rendezvény keretében ki lehet majd próbálni több száz hangszert, hangszercsoportot (dob, gitár, basszusgitár, zongora, akusztikus hangszerek, népzenei hangszerek, komolyzenei hangszerek), közben pedig különleges hangszerismertetőkön és zenetörténeti előadásokon lehet ingyenesen részt venni.

Jáger Dávid Tamás
Fotók: tata.hu, Raáb Zoltán, Gyöngyösi Soma

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.