Tavaszi interjúk hangrögzítése

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Zala Megyei Igazgatósága, a „Művelődő közösségek Nyugat-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00150 azonosítószámú projektjének keretein belül, 2019. március 27-én tartotta 10. alkalommal, a Közösség és média szakkörét  a megyei igazgatóságon Zalaegerszegen.

E foglakozás részben, az interjúkészítés közben felmerülő zavaró elemek kiszűrésére szolgáló, audacity egyszerű hangvágó program megismerésére szolgált.

Treszler Vera előadó felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos az interjúalany által ejtett esetleges hibák javítása.

Itt akár a beszédhibák, környezeti hanghatások kivágására kell figyelni.

Fontos, hogy a visszahallgatott hanganyag az interjúalany tetszését is megnyerje, ezért sok esetben aprólékos munkára van szükség ahhoz, hogy minden hangot eltávolítsunk a tökéletes riport létrejöttéhez. E munkához nyújt tökéletes segítséget a magyar nyelvű vágó program. Természetesen a jó riporthoz kellenek jó riportalanyok is. Így kellő inspirációt nyújtva tavaszi asztaldíszeket készítettek, és e szép évszak hagyományos ünnepeiről tartottak közös beszélgetéseket.

Számos történet került a felszínre, amelyek közül kiderült, hogy a tavaszi villőzés szokása ma már nagyon ritka a falvakban, de a húsvéti ünnepkörökhöz fűződő hagyományok annál gazdagabbak.

A történetek így felvételre kerültek, melyek a fenti program vágásával válnak tökéletes hanganyaggá.

Süliné Elekes Éva
Fotó: Szőke Elvira, Süliné Elekes Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.