‘Távművelődés’ Biatorbágyon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság jó gyakorlat gyűjteményének következő programja a Maradj velünk! Házhoz visszük a kultúrát! címet viseli, melyet a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ (JFMK) valósít meg.

A bezártság negatív hatásainak enyhítése mellett az online tevékenység célja a kapcsolattartás, kapcsolatépítés, és a közösségi művelődés lehetőségének biztosítása az intézmény Facebook oldalán és honlapján.

A látogatókkal történő kommunikáción kívül a belső dolgozók közti kapcsolattartásban is változások következtek be. A gyors reagálást igénylő helyzetekben szükség volt gyakori online értekezletekre, dokumentációra, előre elkészülő és rögtönzött tartalmakra, továbbá a folyamatokat koordináló marketinges személyekre. A közös ötletelés, és mindez áthelyezése a virtuális térbe, nyitottabbá tette a munkatársakat, és ezzel együtt jártasságot is szereztek az egyes technikák használatában.

Ezen időszak alatt az intézmény csapata folyamatosan kommunikált a látogatói felé helyzetjelentésekkel, megosztásokkal az épület felújításáról, különböző akciókról, helyi hírekről, ötletekről és konyhai tippekről.  A művelődési központ egy fotópályázatot és egy rajzversenyt is hirdetett: a pályázat témája a helyiek kedvenc biatorbágyi kirándulóhelye volt, a Maradj otthon! szlogen újragondolására pedig ötletes rajzokat vártak. A legjobb munkákat házhoz szállított ajándékokkal jutalmazták.

Dr. Konta Ildikó pszichológus pozitív üzeneteket, köszönetnyilvánításokat tartalmazó házi videókkal készült, melyekben az egészségügyben és oktatásban helytállókon kívül megszólította a különféle társadalmi események kapcsán ünnepelteket, a biatorbágyi pedagógusokat, civil vezetőket, és véleményformálókat is.

Az intézményben működő szakkörök által készített oktató anyagok hasznosnak bizonyultak az érdeklődő közönség és a munkatársak körében egyaránt.

A zárt kapuk mögötti működés alatt a JFMK Facebook követőinek száma 1500-ról 4500-ra emelkedett, ezen kívül pozitív eredményként könyvelhették el a sok tapasztalatot, visszajelzést, nagyobb ismertséget és az online kapcsolattartásból származó elégedettséget egyaránt.

Az intézmény úgy gondolja, hogy az internetes működés teret ad az új kompetenciák elsajátításának és a nyitottabb együtt gondolkodásnak, éppen ezért a jövőben is megmaradnak online tartalmak, és igyekeznek ezen a területen továbbfejlődni újabb lehetőségek után kutatva.

A Juhász Ferenc Művelődési Központ honlapjának elérhetősége ezen a linken található.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.