Tehetség alapú fejlődés Demecserben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

A „135+1=A jövő zenéje” felhívás Kodály Zoltán munkásságára és emlékére létrehozott ifjúsági közösségfejlesztő program, melyet a Demecseri Fúvószenekari Egyesület (DF) a Szivárvány Közművelődési és Szabadidős Egyesület valamint a Demecseri Oktatási Centrum két intézményegysége, a DOC Általános Iskolája és a tizennegyedik éve működő DOC Pál Gyula Alapfokú Művészeti Iskola közösen valósított meg.

A 2011-ben alakult Demecseri Fúvószenekari Egyesület (DFE) települése második legnagyobb nonprofit civil egyesülete. A több mint hatvanfős tagságában a társadalom majdnem összes szegmense képviselve van: egyaránt találhatóak közöttük gyermekek, felnőttek, nyugdíjasok és vállalkozók.

A Szivárvány Néptánccsoport az utánpótláscsapatával képviseltette magát. Tagjai 18 év alatti gyermekek és mindannyian lelkes amatőrök, akik a Szivárvány Egyesület foglalkozásain, illetve a DOC Pál Gyula AMI képzésein keresztül ismerkedtek meg a táncművészettel.

A bemutatóra egy zenés-táncos előadással készültek. A zenekar előadta fúvószenekari feldolgozásban a kállai kettőst, a tánccsoport pedig erre a darabra készített egy újszerű koreográfiát. A választás azért esett erre a darabra – amellett, hogy Kodály Zoltán munkájának köszönhetően maradt fent – mivel a darabnak megyei kötődése van, hiszen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóról származik, így megőrzése és későbbi feldolgozásai által a mű ötvözi a régi hagyományokat és a modern értékeket. Eredeti formája táncballada, emiatt magától értetődő volt a két művészeti ág párosítása.

A bemutatóra – a program másfél hónapja alatt – fokozatosan készültek fel a lelkes amatőrök, heti három alkalommal rendeztek közös próbákat. Ezeken az alkalmakon, a munkán kívül, remek alkalom adódott a közösségépítésre. A próbák nyilvánosak voltak, így a résztvevőkön kívül szülők és az érdeklődők is betekinthettek a csoportok munkájába. A projekt alatt összesen 200-250 főt sikerült elérni.

Az előadásra egy nyilvános koncert keretében került sor Demecserben a Váry Emil Művelődési Ház udvarán található szabadtéri színpadon, 2018. május 12-én.

Kiss Gyula Tibor csoportvezető kifejtette: „A nagy érdeklődésre való tekintettel fejlesztenünk kell, egyben kell tartanunk a csapatot, motiválni az ifjú zenészeket. A különböző korosztályoknak más-más a motivációja. A kisebbek a környezetnek, főleg a szülőknek való megfelelés, a nagyobbaknak a belső fejlődés, a kibontakozás a fontos. Mindezt össze kell fogni, irányítani, hiszen a legfontosabb dolog az együttjátszás, a csapatmunka. A próbákon kívüli csapatépítő összejövetelek, a közösségépítő „jellegű” feladatai nagyon sokat segítenek ebben. A közös programok a zenekari feladatokon túl, amibe be lehet vonni a szülőket, az egyesület támogatóit, önkénteseit. Így az összekovácsolódó közösség tagjai nemcsak feladatként, egyszeri megmérettetésként tekintenek a versenyekre, fellépésekre, hanem egy folyamatos, a program céljának megfelelő tehetség alapú fejlődés elemeként. A bevont fiatalok nagy számának köszönhetően, elterjedhet a zenei kultúrának ez a formája. Társadalmi hatása a tehetségek felfedezése, a közösségépítés és az ismeretterjesztés. Az egyesület tagjai által alkotott közösség egyedülálló városunkban, összetartóak, lelkesek és érdemi, szakmai munkát végeznek.”

Nagy Edina

   

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.