Tehetség, közösség, rock and roll – Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztivál Balatonbogláron

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Igazgatóság

A Helyiérték Egyesület immár 22. alkalommal rendezte meg a Légrádi Antal Tehetségkutató Rockfesztivált 2019. március 23-án Balatonbogláron, a Varga Béla Városi Művelődési Házban. A Nemzeti Művelődési Intézet éveken át támogatta a program megvalósulását, ami a somogyi könnyűzenei formációkon túl az ország egész területéről fogad zenekarokat. A szervezők egyedülállóan nyitott, befogadó, baráti hozzáállása önmagában is vonzó a fellépők számára, ám az igazi bónusz, hogy a Légrádi Tehetségkutató a Hangfoglaló Program egyik állomása is.

A megmérettetésre jelentkezett 14 zenekart és az érdeklődőket Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere köszöntötte, majd Légrádi Erzsébet idézte fel testvére, Tóni zenei munkásságát és kívánt töretlen alkotó kedvet, sikert a zenekaroknak.

A fellépő zenekarok: Amazon Boom (Nagyatád), Impresszum (Székesfehérvár), Kiel Winde (Budapest), ME ill (Budapest), Move (Budapest), Mutatis Mutandis (Nagyatád), Nappali (Budapest), Nightingale (Pécs),  No – Load (Csurgó), Plüssnapalm (Budapest), The Sed (Romonya), Third Planet (Sződliget), Touch Me Not (Budapest), Walkür (Nagyatád).

A rendezvény szakmai zsűrijében maratoni feladatot vállaltak: Szalay Lilla, a Kaposvári Agóra igazgatója, Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára, az Öröm a zene program vezetője, Cserteg István, a tatabányai Peron Music Tehetségkutató alapítója, Póka Egon – zenész, a Kőbányai Zeneiskola igazgatója, Gyémánt Bálint zenész, Ruff Ferenc- a paksi Pop-rock-jazz Tehetségkutató igazgatója.  A szakmai zsűri mellett – ahogy az Bogláron szokás – ifjúsági zsűri is értékelte a produkciókat.

A számtalan díjak legjobbját a sződligeti Third Planet zenekar nyerte. Ők utaznak az októberi budapesti Öröm a zene döntőre, ahol 25 hazai tehetségkutató győztesei versengenek a 3 millió Ft értékű fődíjért. Ezenkívül kaposvári és boglári meghívást kaptak egy-egy rendezvényre. Második helyezett a ME ill, harmadik helyen végzett a kiváló instrumentális zenét alkotó Move. A tatabányai szeptemberi Peron Music döntőjébe kapott meghívást a Touch Me Not. A nagyatádi előadók alkotókedvét erősítette Légrádi Erzsébet és Balatonboglár város ajándéka is. Az Újfalusi Gábor díjat Bernáth Kornél basszusgitáros, énekes kapta a Third Planet tagjaként. Ezen kívül számos hangszeres díjat osztott ki a zsűri az elért eredmények alapján. Muckli Péter gitáros (Move), Banzi Gábor énekes, gitáros (Me ill), Gazdag Botond énekes (The Sed), Hajdú Virág gitáros, énekes (Amazon Boom), Szigligeti Marcell szólógitáros (Third Planet), valamint a Plüssnapalm vehetett át különdíjakat.

A versenyzők, az érdeklődők, no és a zsűri komfortérzetének növeléséről a Helyiérték Egyesület önkéntesei gondoskodtak. Mindig akadt egy jó szó, egy biztató mosoly, nem létezett megoldhatatlan probléma. Szervezésből, rendezésből jeles! Balatonboglár partnereivel, a kiváló technikai kiszolgálással példaértékűen támogatja a zenekarokat. Szalai Tücsi és csapata újra megmutatta, nincs lehetetlen…

Berlik Mari
Fotó: Cserteg István

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.