Télbúcsúztató Szarvaskenden

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Ötödik alkalommal rendeztek gasztronómiai fesztivált a településen, ahova az NMI Művelődési Intézet értékasztallal készült.

Szarvaskend községe Vas megye déli részén, a Körmendi járásban található.  Alacsony lélekszáma ellenére rendkívüli hagyományteremtő és közösségaktivizáló erővel rendelkezik. Évről évre farsang farka idején szervezik meg a Böllérversenyt, ahol találkoznak a tradicionális disznóölés és a télűző népszokások.

Az idei versenyen huszonkét csapat mérte össze konyhaművészeti tehetségét. Összetételük igen változatos képet mutatott: érkeztek a határon túli magyar lakta településekről, a megye falvaiból, valamint a megyén túlról is.

Minden résztvevő elkészítette saját, rájuk jellemző specialitását. A Muravidékről Lendva és Dobronak kemencében sült perecet kínált házi tökmagolajjal, vágott zsírral. Székelyföldről származó szépvíziek a testvérvárosukkal, Szentgotthárddal készítették el a „mocskos tokányt” puliszka körettel. Vajdahunyad juhtúrós puliszkával és csorbalevessel készült.

Az esemény nem mindennapi vendége a georgiai (grúz) küldöttség volt. Ioseb Khakhaleishvili, Imereti régió kormányzóhelyettese elmondta, hogy sok hasonló hagyományt őriznek ők is. Olyan nemzeti ételkülönlegességekkel készültek, mint a kupati (gránátalmával ízesített kolbász) és a hacsapuri (sajtkrémmel töltött lepény). Mialatt a finomságok készültek, a Zöldküllő Hagyományőrző Egyesület a tél jelképes elűzéséről gondoskodott. A maskarás lakodalmas menet, élén a nőtlen fiatalokkal, szekérre helyezett farönköt húztak a faluból egészen a Szabó-tanyáig. A néphagyomány szerint ez a büntetés jár, ha a faluban karácsony és hamvazószerda között senki sem házasodik meg. A rönkön ülve a menettel megérkezett a „szépséges” menyasszony és a büszke vőlegény is. A kisbíró felvezetésével a püspök összeadta az ifjú párt, a násznép pedig a közönség bevonásával megünnepelte a bolondlakodalmat. A rönkhúzás hagyománya a Vas megyei értékek listájára is felkerült 2017-ben.

A rendezvényen a Vas Megyei Iroda munkatársai az érdeklődőknek bemutatták a Művelődési Intézet tevékenységét, az értékasztalon felvonultatták a környékbeli települések értékeit, kézműves alkotásait. Tausz István a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke és Kerekes Ferenc vidékfejlesztési referens is népszerűsítette a Vas megyei értékeket a pavilonnál.

Tóth Adél
Fotó: Kuglics Gábor és Tóth Adél

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.