Települési értéktárak küldetése és a közösségi értékgyűjtés módszerei – szakmai műhelynap

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Szakmai műhelynapot szervezett a nagyrédei (Heves megye) Molnár József Művelődési Ház Települési értéktárak küldetése és a közösségi értékgyűjtés módszerei címmel 2018. május 8-án. A meghívott előadók és a résztvevők a közösségek értékfeltárásban és az értékgyűjtésben betöltött szerepéről folytattak eszmecserét.

A települési értéktárak kialakításának törvényi hátteréről és az NMI Művelődési Intézet módszertani mentorálásáról Dr. Kelemen Éva a Művelődési Intézet Heves megyei irodájának munkatársa tartott előadást. Jó példaként az abasári értékgyűjtés került bemutatásra. Hartman Györgyi, a helyi IKSZT munkatársa, előadásában kiemelte, hogy az aktív értéktári munka mögött kiemelkedő civil szervezeti munka is van. A településen működő 14 szervezet közül az „Együtt Abasárért” Aba Sámuel Egyesület a legaktívabb ezen a területen, munkájukról Szabó Éva, az egyesület turisztikai tagozatának vezetője beszélt. A települési értéktárba több mint 10 érték nyert felvételt, ezek közül három a Heves Megyei Értéktárban is szerepel.

A helyismereti gyűjtemények fontosságáról és a helyi közösségek gyűjteménygyarapításában betöltött szerepéről az egri Bródy Sándor Könyvtár két munkatársa Vasné Varga Zita és Szécsényi Orsolya beszélt. A könyvtár több száz Heves megyére vonatkozó kötettel és közel 10 000 cikkel büszkélkedhet, az elmúlt évek legnagyobb feladata számukra a hely és megyei újságok digitalizálása volt. Ezek ma már a könyvtár honlapján elérhetők.

A műhelynap végén egy rövidfilm erejéig a szihalmi Magyar-Tár-Ház is bemutatásra került, majd a kötetlen beszélgetés mellett a résztvevők Nagyréde értékeiből rendezett kiállítást is megtekinthették. A műhelytalálkozóra a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat keretében került sor.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.