Teltház az első szakmai napon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Április 25-én a pécsi Kodály Központban indult el a „Mérföldkő a közművelődésben – az NMI Művelődési Intézet új tevékenységeinek és szakmai irányainak bemutatása” címmel meghirdetett szakmai rendezvénysorozat.  A pécsi rendezvényen több mint 130 közművelődési szakember és települési vezető vett részt Baranya, Somogy és Tolna megyéből.

A szakmai napon Dr. Őri László Pécs megyei jogú város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd örömét fejezte ki, hogy a város adhatott helyet a szakmai rendezvénynek. Mint mondta, Pécs a kulturális intézményein keresztül mutatja meg a szerteágazó közművelődési tevékenységeit, de mint kiemelte azt is fontosnak tartja a városvezetés, hogy a környező településeken élők is részesüljenek a közművelődési szolgáltatásokból, ezzel is hozzájárulva a kulturális alapellátás megerősítéséhez. Előadásában a helyi közösségek megerősítését támogató Európai Uniós pályázatokra is felhívta a jelenlévők figyelmét.

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet szellemi örökségének folytatójaként az NMI Művelődési Intézet elkötelezett a magyar közművelődés, közösségi művelődés sikeres és eredményes társadalmi szerepvállalása érdekében végzett szakmafejlesztési és szolgáltatási tevékenység folytatása iránt, s e küldetés szerves része a települési közművelődési feladatellátók rendszeres informálása az NMI Művelődési Intézet szakmai munkájával kapcsolatban. Az ügyvezető a Művelődési Intézet főbb tevékenységei között a kulturális szakembereknek szóló, illetve a közművelődési képzéseket, a társadalomfejlesztő mintaprojektek megvalósítását, valamint az országos projekteket ismertette.

A plenáris előadásokat szakmai disputa követte, melyben a résztvevők – többek között – a közművelődési szakemberek bérezésével, a kulturális közfoglalkoztatás aktualitásaival összefüggő kérdéseket vitatták meg.

Zárszavában Kuti Imréné, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Dél-Dunántúli Területi Központjának vezetője köszönetet mondott a vendéglátó intézménynek, majd a három megyéből jelen lévő feladatellátó partnereket további szakmai együttműködésre ösztönözte.

A szakmai nap spontán módon a magyar népzene egyik legszebb darabja, a Tavaszi szél vizet áraszt című székelyföldi népdal közös éneklésével zárult, mely a Kodály Emlékév szellemiségéhez illeszkedve megkapó – és a jelenlévők számára is emlékezetes – példája marad a közös éneklés örömének.

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.