Teremtsünk hagyományt: Vándor – Betlehem ablakról ablakra

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Baranya Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodájának ablakából indul idei útjára a Vándor – Betlehem. A gyékényszakajtóba rendezett, nemezelt betlehem, négy évvel ezelőtt Vásárosbécen készült, közösségi kézműves-foglalkozás keretében.

A helyi civil szervezet – a Virágóra Alapítvány – önkéntesek aktív közreműködésével már negyedik éve rendezi meg Vásárosbéc Nagykarácsony Programját. A kétszáz lelkes zsáktelepülésen ez a rendezvénysorozat a helyi közösségfejlesztés egyik alappillére. Októberben elkezdődik a felkészülés, próbál az alkalmi énekkar, a Színjátszó Kör, az Ifjúsági Értékőr Program fiataljai, és az egyéni fellépők. Megtervezésre kerül a szabadtéri betlehem helye, elkészülnek a díszletek tervei, lelkes önkéntesek csomagolják az itt élő holland lakosok adományait a helyi gyerekeknek és a háziasszonyok a közösségi terített asztal specialitásain gondolkodnak.

Advent kezdetekor pedig évről évre útjára indul a kis kivilágított Vándor – Betlehem. Azt azonban, hogy melyik nap, kinek az ablakában fog felvillanni a fénye senki sem tudja előre. Délutánonként a helyi boltban, az első vevő húzza ki a kalapból az aznapi befogadó család nevét a jelentkezők közül. A település közösségi oldalán pedig (Vásárosbéc Szeretlek Facebook), bárki tippelhet az aznapi eredményekre, egészen a húzás időpontjáig. A közös ünnepen – az önkéntesek méltatása mellett – a legtöbb találatot elért versenyző is ajándékot kap.

A Virágóra Alapítvány és ezáltal Vásárosbéc közössége régóta együttműködik az NMI Művelődési Intézettel. A folyamatos szakmai segítségen túl, a kulturális közfoglalkoztatás, Leleményes Hőseink Program, az Ifjúsági Értékőr program, a Kapunyitogató (ahol éppen a Haynal Valeri amerikai festőművésznő által készített, szabadtéri betlehemet avatták fel) és jelenleg pedig a Pajtaszínház Program, komoly lehetőséget és segítséget nyújtott a település közösségének. Ajándékuk, a kis Vándor – Betlehem az NMI Művelődési Intézet Baranya Megyei Irodájának ablakában vár arra, hogy elinduljon az idei útjára. Mindenkit bátorítanak, hogy tippeljen a közösségi oldalon. A nyeremény személyesen vagy postai úton is átvehető.

Virágóra Alapítvány

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.