Terepen a közösségszervezés szakos hallgatók

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési mentorok I. elnevezésű, tavaly elindított Művelődő Közösségek Észak-Magyarországon EFOP-3.7.3-16-2017-00148 projekt „Közművelődési mentorok I. tanfolyamán résztvevő másodéves, Közösségszervezés BA szakos hallgatók (Eszterházy Károly Egyetem) 2019 márciusától két településen (Bélapátfalva, Verpelét) végeznek értékfeltáró tevékenységet.

A terepi „bevetés” előtt előadásokat hallhattak az értékfeltárás módszertanáról, előkészítették az interjúk és kérdőívek kérdéssorait, egyeztették a terepi látogatások alkalmait. Bélapátfalván a KulTurDia Bélapátfalvai Kulturális, Turisztikai és Média Nonprofit Kft., illetve Verpeléten a Petőfi Sándor Közösségi Ház és Könyvtár vezetői segítették a terepmunkát.

A munka során a települések polgármestereivel, a helyi vezetőkkel és a jelentősebb civil szervezetek képviselőivel is találkoztak a diákok, amelynek során közösen állították össze a települési „Érték Leltárt”, majd megállapodtak a kérdőívek, az interjúk tartalmában, felépítésében és elkészítésük ütemezésében. Mindkét alkalom során először egy-egy „Faluséta” keretén belül ismerkedtek a településekkel a hallgatók, ahol fotókat készítettek a fontosabb természeti és kulturális értékekről.


Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.