Térségi Ifjúsági Értékőr találkozó Szurdokpüspökiben

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A 2015. évben a Nemzeti Művelődési Intézet projektje során jött létre az első Ifjúsági Értékőr csoport a Heves megyei Tiszanánán. Az ÉRTIFI elnevezésű csoport munkája kihatással volt a települési értéktár létrejöttére, valamint a sikeres projekt eredményeként több mint 15 érték került be a települési értéktárba. Értékfeltáró munkájukat 2016-ban egy Nagyrédére szervezett látóút során is bemutatták. A példaértékű munkájuk több fórumon és szakmai napon is bemutatásra került. Tevékenységük mintaértékű a Tiszántúlon, így más megyéből is érdeklődnek munkájuk iránt. A környező megyék (Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok) egy-egy már értéktárral rendelkező települése (Isaszeg, Szurdokpüspöki, Cibakháza) felől történt megkeresés nyomán merült fel egy Térségi ifjúsági szakmai találkozó létrehozásának projektötlete, amelynek során a Heves megyei csoport átadja tapasztalatait a létrejövő új, ifjúsági értékőr közösségeknek.

A szurdokpüspöki (Nógrád megye) településen 2017. november 24-én megrendezésre kerülő találkozón a dunántúli KÖSZI (Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért Egyesület) vezetőjétől Hoffner Tibortól hallhatnak szakmai előadást az Ifjúsági értékőr hálózatról, annak országos tevékenységéről. Majd ezt követően a kölcsönös bemutatkozás és tapasztalatcsere során, a fiatalok megismerkednek más települések értékeivel és az ott folyó értékfeltáró munkával.

Az értékőr ifjúsági klub egy továbbfejlesztési lehetőséget mutat az önkormányzatoknak az értékfeltárás lakossági szinten történő aktivizálására. A projekt közvetett célja az Észak-Magyarországi Térségben (Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves) kialakuló értékőr ifjúsági klubok mintaként szolgálnak a megye többi települése és ifjúsági közössége számára, ezáltal további új közösségek jöhetnek létre.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.