Térségi műveltségi vetélkedő Iszkázon

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

Az Iszkázi Népfőiskola Egyesület és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület május elején rendezte meg a Somló-Ság településeinek második helytörténeti műveltségi vetélkedőjét. Nyolc település csapatai vettek részt a nemes versengésben, melynek az Iszkázi Művelődési Ház adott otthont.

A jó hangulatú eseményen a településeket képviselő csapatok népes szurkolótáborral érkeztek, és a napot a térség értékeinek jobb megismerése, valamint a közösségi együttlét öröme hatotta át. Részt vett a versenyben Borszörcsök, Doba, Iszkáz, Kerta, Kiscsősz, Nagypirit, Tüskevár és Vid csapata, akik elsőként a településüket mutatták be a zsűri és a közönség számára. Változatos bemutatkozásokat láthattak az érdeklődők, PPT-ket, szóbeli előadásokat, de volt olyan település is, amely egy népdal szövegét írta át és énekelve sorolta el, mi fontos számukra helyben. A program során négy tartalmas előadást hallgathattak meg a résztvevők. Topár-Thán Réka olvasta fel Mester Katalin írását a Somló és térsége szakrális helyeiről. A szintén devecseri Czeidli József tanár úr helytörténettel, történelmi emlékekkel foglalkozó előadást tartott. Boros Oszkár pedig Nagy László költészetének mai helyzetét boncolgatta, míg a dobai Papp Zoltán a borászati kultúráról beszélt. A csapatok a négy fő témáról szóló kérdéssorok mellett képfelismerő feladatokat, kvíz kérdéseket és ügyességi feladatokat is kaptak.

A vetélkedő zsűrije a térség és a megye vezető szakembereiből álltak össze. A kistérséget Vas Mónika tanárnő, Jakab Petronella, közösségszervező képviselte. A zsűriben ült még három ismert megyei személyiség: Papp Tamás a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetője, Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület volt elnöke. Délidőben a résztvevők megkóstolhatták a helyben, szabad tűzön főtt finomságokat, a medvehagymás lángost, a réteseket, a szörpöket és a finom somlai borokat. A nemes versengés a délutáni órákban ért véget, Tüskevár győzelmét hozva, második helyen Doba, harmadik helyen Iszkáz csapata végzett.  A térség vállalkozásai, őstermelői, kézműves alkotói és a Lakitelek Népfőiskola rengeteg adománnyal segített, így igazán gazdag ajándékcsomagokkal térhettek haza a falvak csoportjai.

A legfontosabb azonban az volt ezen a napon, hogy ez a térség, a sok nehézséggel küzdő falvak és emberek bebizonyították: összetartanak, segítik egymást, és fontosak számukra térségük, településük értékei.

Baloghné Uracs Marianna

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.