Területi ifjúsági műhely

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

Az Területi ifjúsági műhely a Nemzeti Művelődési Intézet által „Művelődő közösségek az Alföldön” címmel az EFOP-3.7.3-16 – Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása konstrukcióban elnyert támogatásból valósul meg.

A program célja, hogy azok a közművelődési szakemberek, illetve civil szervezeti képviselők, akik a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a fiatalok bevonására, ifjúsági szakértők segítségével megismerjék az ifjúsági korosztályok jellemzőit, az ifjúsági munka módszereit, és az ifjúsági szolgáltatások szervezési kérdéseit, annak érdekében, hogy sikeresebben integrálják be a fiatalokat szervezetük, intézményük programjaiba.

A havi rendszerességű műhelytalálkozók során egy-egy téma kibontására van lehetőségük, mint például az ifjúsági rendezvények szervezése, az önkéntesség, az aktivizáló módszerek, a közösségfejlesztés, vagy éppen a társadalmi innovációk. A négyórás alkalmak során tréning módszerrel, a résztvevők aktív bevonásával történik a témák feldolgozása. Emellett két alkalommal egy-egy tanulmányút során, a jó gyakorlatokat élőben, működés közben is megtekinthetik a résztvevők. Legutóbb a „Mi a csoport és mi a közösség?” kérdését, a kettő közötti lényegi különbségeket boncolgatták. E kérdések mellett a veleszületett és szocializációs vagy választott közösségeikről volt még szó, valamint arról, hogy „Hajlandóak vagyunk-e tenni a közösségeinkért?” Ha igen, miért, vagy ha nem, akkor vajon miért nem! Melyik az erősebb: a MI vagy az ÉN tudat?

A csoport tagja Álmosdról, Létavértesről, Hajdúböszörményből, Berettyóújfaluból és Debrecenből érkeztek.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.