Tolna megye értékei is bemutatkoztak a IV. Magyar Értékek Napján

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet immár negyedik alkalommal rendezte meg 2019. szeptember 7-én a Magyar Értékek Napját, amelynek az idei évben a Pesti Vigadó és a Szent István Bazilika biztosította a helyszínt.

A színes, tartalmas program tíz órakor a Bazilikában kezdődött, ahol a terménykosarak elhelyezését követően szentmise keretében került sor az ökumenikus terményáldásra, majd orgonakoncert zárta a programot. A Pesti Vigadóban 19 megyei igazgatóságnak és az elszakított nemzetrészek értéktárainak volt alkalma a megyék értékeinek bemutatására. Az értékasztalokon bemutatott kiállítások mellett a látogatók fellépésekkel színesített Megtartó értékeink című konferencia programjába is bekapcsolódhattak.  A konferencián Tolna megyét Zsikó Zsuzsanna népdalénekes és a Sárpilisi „Gerlice madár” Hagyományőrző Néptánc Egyesület képviselte egy-egy műsorszámmal.

A Tolna Megyei Igazgatóság értékstandján megyei értékek kerültek bemutatásra. A kiállításon látható volt a sárközi viselet, az égési sérüléseket enyhítő – a Tolna megyei Nak településen kifejlesztett és szabadalmaztatott – Naksol márka, a bonyhádi zománcáru, a tolnai kékfestő manufaktúra termékei, továbbá a helyi fűszerpaprika, bor és szőlő. Lefűzött dossziéban a kiemelt megyei értékek, a Tolnaikumok fotói voltak láthatók, az értékasztalnál pedig a látogatók csörögefánkot (vagy ahogy a helyi sváb felmenőkkel rendelkezők hívják „snyépalát”) kóstolhattak és a szekszárdi „mözsi hegyen” termett szőlőt kóstolhattak.

Tóth Györgyi

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.