Tolna megyében is elindult a Hungarikum műhely

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Tolna Megyei Irodájának a szervezésében egy 12 alkalomból álló műhelyfoglalkozás vette kezdetét 2018 júniusban, mely a „Művelődő közösségek az Alföldön EFOP-3.7.3-16-2017-00149” projekt keretein belül kerül megrendezésre.

A Hungarikum műhelyre a megyénkben 11 érdeklődő jelentkezett, akik a foglalkozások során elsajátíthatják az értékfeltárás menetét, módszereit, jó gyakorlatait. A foglalkozásokat dr. Say István vezeti, aki mielőtt 2011-ben nyugdíjba vonult, közművelődési területen tevékenykedett. Korábban a szekszárdi Babits Mihály Művelődési Ház igazgatója, valamint a Tolna Megyei Általános Művelődési Központ vezetője is volt. Jelenleg a 2013-ban megalakult Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Az első foglalkozást június 22-én, a Bogyiszlón megrendezett Dél-Dunántúli Értékek Napja alkalmával tartottuk. A jelentkezők részt vehettek „Az értékek összekötnek konferencián”, melyen dr. Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány elnöke, a Hungarikum Bizottság értéktárakért felelős koordinátora és dr. Say István beszéde mellett, egy-egy jó példát hallhattak az értékfeltárásról Baranya (Észak-Hegyháti Tájegységi Értéktár), Tolna (Medinai értékek) és Somogy (Göllei értékek) megyéből. Az ezt követő szekcióüléseken a megyei népviseletekről, a helyi értékek feltárásának módszereiről és a megye történeti emlékeiről esett szó. Az eseményen több mint 20 település értékeit tekinthették meg, valamint belekóstolhattak a települések által kínált helyi finomságokba is.

A második foglalkozásra az NMI Művelődési Intézet Tolna Megyei Irodájában került sor Szekszárdon július 31-én. A bemutatkozás és ismerkedés után ezen alkalom az értékekről általában és a világban, az időben és a térben téma körüli kötetlen beszélgetéssel folytatódott, melyet dr. Say István moderált.

A harmadik alkalom szintén az NMI megyei irodájában került megrendezésre augusztus 14-én. A jelenlévők megismerkedhettek a hungarikumokról szóló törvénnyel és a 114/2013. évi kormányrendelettel, mely a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról rendelkezik.

Terveink szerint a további foglalkozásokon szeretnénk megismertetni a résztvevőket a hungarikumokkal és a kiemelt nemzeti értékekkel. Szó esik majd a Tolna Megyei Értéktár Bizottság munkájáról, a megyei és települési értékekről, tolnaikumokról, az értékfeltárás módszereiről, a megyében található jó gyakorlatokról, a helyi közösség aktivizálásának, a fiatalok értékfeltárásba történő bevonásának lehetőségeiről, módszereiről. Tervezünk látóutat egy olyan településre, ahol jól működik az értékgyűjtés, valamint terepmunkát egy olyan településen, ahol még nem alakult meg az értéktár bizottság és az értékek feltérképezése. A műhelyfoglalkozás-sorozatot egy remélhetőleg kellemes hangulatú táncházzal zárjuk majd 2019 májusában, melyet Medinán szeretnénk megtartani.

Dorn Ernő

Fotók: Pesti László, Dorn Ernő

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.