Történelmi múlt és konstruktív jelen Vésztőn

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A Hajdú-Bihar megyei igazgatóság Szemléletformáló tapasztalati tanulás, valamint az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00149-es programjának keretében, 2019. március 27-én, a Békés megyei Vésztőre látogattak a Hajdú-Bihar megyei közművelődési szakemberek, hogy tanulmányozzák a helyi önkormányzat és a vésztői művelődési intézmény példaértékű együttműködését.

A delegációt Csősz Ferenc, a vésztői Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Könyvtár igazgatója fogadta. Az intézményben éppen a Bartók Béla Kulturális Hét rendezvényei zajlottak, ezek közül a népi írókról szóló előadásra kapott meghívást a csoport. A megyéhez sok szállal kapcsolódó mozgalomról és képviselőiről maga az igazgató beszélt, bemutatva azt a szoborparkot is, amely Vésztő-Mágoron őrzi a népi írók emlékét, s amelyet a későbbiekben a delegáció is felkeresett.

Az előadást követően az épületet, illetve az intézményt mutatta be Csősz Ferenc az érdeklődőknek. A látogatók megtekintették az éppen látható tárlatokat – köztük a Hajdú-Bihar megyei Kocsis Csaba fotókiállítását -, valamint a helyi értékek gyűjteményét. Beszélt a rendezvényekről és a művelődő közösségekről, a Művelődési Központban működő művészeti iskoláról és nem utolsó sorban a népfőiskoláról, amely különösen érdekelte a résztvevőket, hiszen a Földesről és a Derecskéről érkezett szakemberek is működtetnek népfőiskolát a településükön, viszont nem intézményi, hanem egyesületi keretek között. Így a szervezeti felépítésről, az intézményi működés tapasztalatairól és előnyeiről új információkat szerezhettek.

Az intézmény bemutató után Molnár Sándor polgármester tartott tájékoztatót a mintegy hétezer lélekszámú település adottságairól, beruházásairól és terveiről, a település természeti környezetéről, a Kis-Sárrét adottságairól, a Sebes-Körös adta rekreációs és sportolási lehetőségekről. Külön is beszélt az önkormányzat kultúratámogató tevékenységéről, a művelődési intézmény és az önkormányzat együttműködéséről.

A kötetlen eszmecsere és a közös ebéd után, a csoport ellátogatott a Vésztő-Mágor történelmi emlékhelyre, amely egyúttal régészeti lelőhely is.  Az újkőkori, rézkori és bronzkori házak, hulladékgödrök, valamint a feltárt sírok leletein keresztül nyerhetünk bepillantást az egymást követően megtelepedett népek, mindennapi életébe és hiedelemvilágába. A történelmi emlékhelynek szerves része a Népi Írók Szoborparkja, amelyben a nehéz sorban élő emberek életét, küzdelmét bemutató írók, költők, tudósok, közéleti személyek szoborportréi láthatók.

A hatalmas területen tett kiadós séta után élményekkel gazdagodva indultak haza a hajdú-bihari szakemberek. A szemléletformáló tapasztalati tanulás áprilisban Kisgyőrön, a helyi tárgyalkotó népművészet, májusban pedig Panyolán, a kulturális turizmus jó gyakorlatának tanulmányozásával folytatódik. Míg a népfőiskolai műhely májusban Tokajba látogat.

R. Simor Katalin

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.