Továbbélő Zalai Kézműves Értékek

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatóságának munkatársai meghívást kaptak a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Kanizsai Kulturális Központ szervezésében nyílt kiállításra Nagykanizsán a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Tizenhat kézműves szakkör, képzés és tudásátadó műhelymunka alkotásait mutatták be.

A tárlatot Devecz Zsuzsanna a Zala Megyei Népművészeti Egyesület munkatársa nyitotta meg 2019. április 18-án. Az Ősze András Galériában nagy számban gyűltek össze a Zala megyei alkotók és tanítványaik, valamint a kultúra iránt érdeklődök. A galériában 16 elkülöníthető és térben is elválasztott csoport mutatta be, tárgyakban megjeleníthető személyiségét és a kultúrához való kapcsolatát. Az akkreditált képzések közösségei már két éve dolgoznak együtt a Csoóri Sándor Alap támogatásával. Az alkotások összegzik azokat az egyediségeket és kreatív művészetet, amelyek az alkotócsoportokra jellemzőek. Az oktatók magas színvonalú munkája, a képzési forma sajátossága, az évek óta tartó folyamatos tanulás és a tárgyalkotás eredményei, híven tükrözik a tárlat gazdagságát.

A kiállító szakkörök közül 15 Zala megyei és egy határon túli közösség vonultatta fel munkáit. A szlovéniai Radamosi hímző szakkör számos modern feldolgozású zsákocska, zsebkendő és terítő által jelenítette meg napjaink művészeti trendjeit és hatásait. Azt, hogy igény van a tartalmas közösségi életre a kistelepüléseken, mi sem bizonyítja jobban, mint a számtalan létrejött helyi alkotóközösség, szakkör.

A bókaházi szalmafonó szakkör legnagyobb eredménye, hogy a 8 éves kislány munkájába nyújt betekintést a tárlat. A népi kultúra fennmaradásának, megőrzésének legfontosabb és elengedhetetlen eleme, hogy a jövő generációja részese legyen a megújulásnak. Zalaegerszegen és Nagykanizsán gyermek- és ifjúsági kézműves szakkörök működését támogatta a Zala Megyei Népművészeti Egyesület az elmúlt két évben, melyek során Frivolitás csipke ékszereket készítettek és apró kézi szerszámok használatával a lószőrt is megmunkálták. A kiállításon a tanfolyamok oktatóinak munkái is bemutatásra kerültek, hiszen a tanfolyamvezetők tapasztalata, szakértelme az az erőforrás, amely egyik alapfeltétele a tudásátadás biztosításának.

A tárlat megnyitóján köszöntőt mondott Igyártó Gabriella a Csoóri Sándor Alap Tanácsadó Testületének tagja, a Népművészeti Egyesületek Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója, valamint közreműködött az Árvácska Dalkör.
A kiállítás megtekinthető: 2019. május 18-ig.

 

A tárlatmegnyitóval párhuzamosan Lakiteleken, a Család és közösség stratégiai konferencián nyílt kiállítás a Komatál Program Kárpát-medencei alkotópályázat zsűrizett pályaműveiből. A tárlaton, több mint 600 alkotás tekinthető meg, melyek közül a Zala megyei díjazottak a Zalai Népi Design Stúdió, Csuti Tibor fazekas, Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, Donner Ferencné Népi Iparművész, hímző, Pados Zoltán Népi iparművész és Hácskó Imréné Népi iparművész közös tárgy együttese is látható.

Farkas Ildikó
Fotó: Farkas Ildikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.