Új bábcsoport Újlétán – Elindult a III. Bűvös Bábos program Hajdú-Bihar megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság

A bábjátszás a magyar kultúra egyik tradicionális alappillére. A Nemzeti Művelődési Intézet többek között az amatőr bábjátszás komplex készség, képesség és személyiségfejlesztő, kreativitást és innovatív gondolkodást serkentő hatására építve kívánja elősegíteni az új, lokális közösségek alakulását, továbbá a már meglévő csoportok fennmaradását.

A Nemzeti Tehetség Program által támogatott III. Bűvös Bábos programnak köszönhetően Hajdú-Bihar megyében, a mintegy 1100 lelket számláló Újlétán alakulhat új gyermekbábcsoport. A helyszín kiválasztását elősegítette az iroda által 2018-ban a településen felvett 30 interjú, amely felmérte a helyi igényeket, amelyek alapján az iroda helyzetelemzést készített.

A hátrányos helyzetű település tehetséges tanulóiból választott 8 fő (6 lány és 2 fiú) január 31-én találkozott és ismerkedhetett meg a csoportvezetővel, Pappné Győri Tünde óvodapedagógussal, aki 2016-ban sikeresen végezte el a Művelődési Intézet által szervezett Bábcsoportvezetői képzést. A csoportvezető már az első alkalommal megtalálta a közös hangot a „kis bábosokkal”, és megállapodtak abban, hogy hetente találkozni fognak, valamint egy szép mesével is készülnek a programot záró szemlére.

Hermann Attila

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.