Új kihívásokat teljesítettek a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember képzés résztvevői Vas megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Online modulzáró vizsga és online tananyagok – ezzel a két új fogalommal kellett megismerkedniük a jövendő szakembereknek a járványügyi helyzetben. Lelkesedésük töretlen, sikerrel helytálltak az új körülmények között is.

A világjárvány mindenki számára, új helyzeteket teremt, az eddig megszokott találkozási és oktatási formák átkerülnek a digitális térbe. Azonban gyors reagálással és állandó kapcsolattartással minden akadály leküzdhető.

2019. július végén 28 leendő közművelődési szakember kezdte meg tanulmányait Vas megyében. A hónapok során igazi csapattá kovácsolódtak, talán már barátságok is szövődtek köztük. Többek közt munkakapcsolat is kialakult, a már terepen dolgozó szakemberek egymás munkáját segítve alakították ki kapcsolati hálójukat, támaszkodva a Nemzeti Művelődési Intézet helyi munkatársaira. Ezzel is erősödött a közművelődés szövete a megyében.

Sikerrel vették az első két modulzárót, nagyon jó hangulatú tanórákon vettek részt, és rengeteg új készségre és tudásra tettek szert. Örömmel zsebelték be az oktatók dicséreteit, melyek azt tükrözték, hogy értelmes, gondolkodó, sokat kérdező és nem utolsó sorban hivatástudattal rendelkező közösségként jellemezték őket.

Március közepétől azonban a kialakult helyzet miatt egy egészen másfajta próbatétel várt rájuk. A közös beszélgetések átkerültek az online térbe, és a harmadik modulzáró vizsgájukat is itt teljesítették. Mind a 28-an megfeleltek ennek, színvonalas munkák születtek.

Éles Krisztina megyei igazgató és Bognár Alexandra képzési koordinátor folyamatos kapcsolatban van a hallgatókkal, és segíti őket abban, hogy a még hátralévő képzési napok digitális tananyagát fel tudják dolgozni, és a lehető legjobb színvonalon tudják teljesíteni.

A jelenlegi helyzet nem könnyű, akadnak kérdések és sok a bizonytalanság mindenkiben. Azonban az utolsó modulzáró sikere, minőségi munkái és a csapat összetartása bizakodásra ad okot, hogy a képzés legvégén, a záróvizsgán is meg fog felelni mindenki. A Vas Megyei Igazgatóság munkatársai pedig ebben segítik őket, hogy a képzés zárásával 28 újabb lelkes közművelődési szakember emelje majd a szakma presztízsét.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.