Új közösségi tér nyílt Miskolcon, a vasgyári kolóniában

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

2019. április 27-e mindenki számára emlékezetes marad Miskolcon, aki szeret, művelődni, közösségben lenni, közösségekkel foglalkozni, alkotni. Ezen a napon adták át ugyanis sajtónyilvánosság előtt az új DOKK Humánkikötő elnevezésű közösségi teret. A hivatalos megnyitón Püspöki Péter – a DOKK egyik „motorja” –  mutatta be a helyszínt, majd Antal Marianna, a Vasgyári Református Egyházközség lelkipásztora áldotta meg a helyet, a résztvevőket, kollégákat és a tevékenységet. A további félhivatalos és kötetlen program családias légkörben, a színészpalánták rövid színházi bemutatóival, csapatépítő játékokkal, beszélgetésekkel, tervezgetésekkel zajlott.

Az előzmények: A Montázs – Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület tagjaiban már régóta megfogalmazódott az az igény, hogy saját közösségi teret alakítsanak ki, mert mindenkinek kell egy hely. Rengeteg ötlet volt, de megfelelő épület és anyagi forrás hiányában nehéz volt hozzákezdeni. Végül a Közösségi színházzal a közösségekért címmel kampányt indítottak el, amellyel nem csupán pénzt gyűjtöttek, de megismertették önmagukat, tevékenységüket, tehetségüket önkéntes nagyköveteikkel Miskolc utcáin. Hosszas keresgélés után a Vasgyárban találták meg azt az épületet, amely a legjobban összhangban volt a majdani elképzeléseikkel: a tágas ingatlanban társalgó, oktatóterem, próba- és előadóterem, padlástér, pince és több külső tér is rendelkezésükre áll majd. Ez  a DOKK Közösségi Tér és Humánszolgáltató Központ, rövid nevén DOKK Humánkikötő.

A DOKK korszerűsége mellett megőrzi a hely adottságaiból fakadó polgári miliőjét is. Ezzel olyan új helyszínnel gazdagodott Miskolc közösségi és kulturális élete, amely a zenei eseményektől a színházi előadásokig, a műhelyektől a kiállításokig a művészeti táboroktól a szakmai konferenciákig mindenkinek tartalmas és igényes programokat kínál.

A helyszín könnyen megközelíthető, parkolási lehetősége is kiváló. Az akadálymentesített épületben széles sávú internet áll a látogatók rendelkezésére. A hely kihasználtságát garantálja a Montázs Egyesület csapata, hiszen magas fokú művészi tevékenység, alternatív színházi foglalkozások és előadások látnak napvilágot általuk. Emellett más szolgáltatások is megvalósíthatók itt: kiállító-és konferencia térként használható, valamint a szakmai programok mellett családi, közösségi csapatépítő és egyéb szabadidős programokra is alkalmas a hely.

Már van egy hely, ám a munkának még nincs vége fogalmazták meg a hely megálmodói Püspöki Péter, Dr. Kucskárné Izsó Angelika és Papp Alexandra: „Célunk és feladatunk, hogy a DOKK olyan hellyé váljon, ahol „minden ember meg tudja élni az közösséghez való tartozás és az alkotás közös örömét”.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.