Újabb értékek a Heves Megyei Értéktárban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2018 novemberében tartotta évzáró ülését a Heves Megyei Értéktár Bizottság, amelynek megalakulása óta aktív tagja a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának vezetője. Minden évben két alkalommal a Megyei Önkormányzat műemlék épületében ülésezik a bizottság.

A tagok jelentős megyei kitekintéssel, kapcsolatrendszerrel és valamely területen kiemelkedő szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek, ezért a felterjesztések szakmai alátámasztásával együtt már könnyen eldönthető az adott érték megyei értéktárba való bekerülése és az esetleges kiemelkedő nemzeti értékké történő felterjesztés.

A Heves Megyei Értéktár Bizottság fontosnak tartja, hogy a megye minél több településén megalakuljon a helyi értéktár, ennek érdekében aktívan együttműködik a Nemzeti Művelődési Intézettel. A bizottságból 1 fő részt vett a Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája által szervezett megyei és járási szintű értéktári napokon, ahol ismertette a megyei szintre történő felterjesztés menetét, a döntések szakmai irányelveit, és azokat a gyakorlati és operatív tudnivalókat, amelyek segítségével a felterjesztés sikeressé válhat. 2018 nyarán Boldog településen valósult meg a Hatvani és Gyöngyösi járásban lévő települések értékfeltárásban érintettjeit megszólító program.

Az év végi beszámolóban elhangzott, hogy ebben az évben került első alkalommal sor arra, hogy néhány megyei érték elismerő oklevelet kapjon a megyei értéktárba való bekerülése okán. Az eseményre az értéktárba már korábban bekerült Szarvaskői Csipkebogyó Fesztiválon került sor. Oklevelet vehetett át: Révész P. László, ötvösmunkája elismeréséül, a Gyöngyöspatai Viselet, a Hevesi szőttes, a Lénárt András nevével fémjelzett Mikropódium Bábelőadás és a Csipkebogyó Fesztivál szervezője, Szabóné Balla Marianna polgármester asszony. A díszes megyei okleveleket ifj. Hermann István, a Heves Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a települési szintű értékfeltárás elismeréséül járó okleveleket pedig Csathóné Sebők Erika a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodájának vezetője adta át ünnepélyes keretek között négy településnek (Andornaktálya, Aldebrő, Novaj, Tiszanána,).

Ezen a rendezvényen a Megyei Érték Pavilonban kerültek bemutatásra a megye kiemelkedő, jelentős és közismert vagy kevésbé közismert értékei. A Művelődési Intézet munkatársai által megvalósított értékkiállítás és a Hungarikum játszóház nagyszámú látogatót vonzott.

Az évzáró bizottsági ülésen egyértelműen megfogalmazódott, hogy ezt az ünnepélyes, a megyei értékekhez méltó oklevél átadást a továbbiakban minden évben meg kell valósítani a megye valamely, a megyei felterjesztésben kimagasló teljesítményt nyújtó településén a Heves Megyei Értéktár Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet közös szervezésében.

Az eddigi 52 mellé 4 újabb érték került be a megyei értéktárba, melyek méltó társai lettek a korábban hungarikummá vált és nagy népszerűségnek örvendő Egri Bikavérnek. A bizottság döntése értelmében a kulturális örökség kategóriában felterjesztett Feldebrői templom altemploma, mely egyes részeiben XI. században épült Árpád korabeli műemlék; Nyárádi Hartl Ede – a Tiszai árvízi hajós; a természeti környezet kategóriában benyújtott kiemelkedő kapacitású Köszörű-völgyi víztározó és az Európa szerte is egyedülálló Atkári periglaciális talajképződmény gazdagítja a Heves Megyei Értéktár nívós gyűjteményét.

Csathóné Sebők Erika

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.