Újabb felvidéki értékfeltárás vette kezdetét

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Igazgatóság

2019. április 7-én indult el a munka az újabb felvidéki értékfeltárás során a Zoboraljai Értékfeltáró Kollégiumban. A Lakitelek Népfőiskola részéről dr. Horváth Zsolt látta el a technikai szervező feladatokat, az értékfeltárás szakmai vezetője Tóth Klára, a Csemadok területi választmányi alelnöke volt.

Az értékfeltáráson fiatalok is nagy számban vettek részt

21 településen kezdődött meg az értékfeltárás, 40 kutató járta a falvakat egy héten keresztül. Egy kérdőív alapján gyűjtöttek információkat a helyben lakóktól értékekről, helyi hagyományokról, szokásokról, természeti és épített örökségekről.

Dr. Horváth Zsolt felkészíti a csapatot

Az értékfeltáró kollégium tagjai közül többen a mosonmagyaróvári és a szegedi egyetem hallgatói és tanárai voltak, de felvidéki kutatók is bekapcsolódtak a munkába. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai is képviseltették magukat a kutatásban: Mihalcsik Márta (Veszprém Megyei Igazgatóság), aki már negyedik alkalommal vesz részt értékfeltáró kollégiumban, valamint Kun Zsófia (Heves Megyei Igazgatóság) és Fekete Beatrix (Bács-Kiskun Megyei Igazgatóság) segítette a helyi értékek feltérképezését.

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai és önkéntesei is kivették részüket a munkából

Az értékfeltárás első fordulója április 13-án zárult. Ezen a napon minden csoport beszámolt arról, hogy milyen munkát végeztek el eddig, milyen tapasztalatokat szereztek. A záró szakmai megbeszélésen részt vett Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Igazgatósának munkatársa is. Értékelőjében kiemelte, hogy öröm volt látni a kutatásban résztvevők elhivatottságát, valamint azt, hogy nemcsak az épített örökségekre fordítottak figyelmet, hanem a térségben élő hagyományőrző közösségekre és az értékteremtő emberekre is.

Fontos a zoborvidéki helyi lakosok bevonása is az értékfeltáró tevékenységbe

Az értékfeltáró kollégium munkája tovább folytatódik. Megkezdődött az összegyűjtött kérdőívek kiértékelése, amelyek alapján a kutatók javaslatot tettek arra, hogy mely helyben található értékről készüljön részletesebb leírás, fotódokumentáció, film a későbbiek során, így kialakultak a települési „értéktérképek”.

Régi fakereszt, lakosok által karban tartva Nyitragesztén

A kollégium kutatói újra visszatérnek Zoboraljára, 2019. szeptember 29. és október 5. között újra terepmunka vár majd a résztvevőkre.

Mihalcsik Márta

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.