Újabb közművelődési szakembereket képeznek Borsod megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet küldetése, hogy a közösségeket helyi szinten képessé tegye saját értékeik felismerésére és az ebből adódó lehetőségek kiaknázására.  Az 1997. évi CXL. jogszabályi változásokat követően hosszútávú cél, hogy minden településen legyen legalább egy fő közművelődési végzettségű szakember. A közösségi színterekben középfokú, a közművelődési intézményekben leginkább felsőfokú szakirányú végzettséggel. Ennek megvalósítása érdekében július hónapban újra megkezdődött, hosszas toborzás után a szakemberek utánpótlása Miskolcon. A képzés fontosságát az is indokolta, hogy a megye nagyságához, a település számához viszonyítva rendkívül alacsony az ilyen irányú szakmai területen dolgozók aránya.

A most induló programban elsősorban a felnőttképzési törvény szerint engedélyezett Közművelődési szakember I. bármely diplomára épülő, valamint  a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember érettségire épülő szakmai végzettséget nyújtó OKJ-s képzésekben való részvételre nyílt lehetőség.

A Közművelődési és közönségkapcsolati szakember (érettségire épülő) –  Közművelődési szakirányú képzés Miskolcon második alkalommal 28 fő részvételével 2019. július 18-tól 2020. április 30-ig terjedő időszakban 46 képzési napon valósul meg. A hallgatók elsősorban az ötezer fő népességszám alatti településekről érkeztek, akik nyáron heti egy alkalommal, szeptembertől heti két alkalommal vesznek részt a kontaktórákon. Az összesen 900 órás tanfolyamon 440 órát az e-learning rendszerben teljesítenek. A képzés elvégzéséhez szükséges tananyagokat, segédanyagokat a Moodle online oktatási rendszeren keresztül biztosítja a Nemzeti Művelődési Intézet.

A közel egyéves képzés a Helyi társadalom- és kultúraismeret modullal kezdődött el, amelyen belül ezidáig Tóth Csaba, Bogoly Erzsébet, Kiss Mónika és Angyal László tartottak bevezető, ismerkedő tréningeket, szakmai előadásokat és műhelymunkákat.

A következő alkalommal a résztvevők megismerkedhetnek a Kulturális rendezvények szervezése és a Kulturális szervezetek és intézmények működése modulokkal. A képzés szakmai vizsgáját a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szervezi a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével. A hallgatók, a képzést követően, a közművelődés területén, szakmai munkakörben tudnak majd elhelyezkedni.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.