Újabb települési értéktár bizottság alakult

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Irodája 2018. június 2-án vett részt a Lázbérci Tájvédelmi Körzet határán fekvő Sáta településen a Bükki Hegyhát Kulturális Fesztiválon. A rendezvény részeként szerepelt az értékfeltárás népszerűsítése. Az ezt segítő bemutatón jelen voltak a környező kistelepülések (Borsodbóta, Uppony, Nekézseny, Csokvaomány, Lénárddaróc községek) és egy határon túli település (Jólész község) polgármesterei civil és szakmai szervezetek képviselői, valamint Sáta településért tenni akaró lokálpatrióták.

A Művelődési Intézet egyik fontos feladatának tekinti a települési értéktárak megalakulásának ösztönzését, segítését, mentorálását. Ennek érdekében a kollégák egy már működő települési értéktári jó gyakorlatot bemutató előadást szerveztek a meghívó Sáta községbe. A most létrejövő értéktár bizottság tagjai A Karcsaiak Karcsáért Egyesület képviselőjének, Szabó Istvánnénak előadásában megismerkedhettek a karcsai értéktár értékfeltáró, értékközvetítő és értékteremtő munkájával. Az előadás után olyan kérdésekre keresték a választ, hogy miként lehet felterjeszteni egy értéket a megyei értéktárba? Milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy a hungarikumok körébe bekerüljön egy helyi érték? A programhoz kapcsolódóan az egyesület hölgy tagjaiból álló kórus rövid népdalcsokorral kedveskedett, majd interaktív bemutatót tartottak a Karcsai Lakodalmasból, amely már felkerült a megyei értéktárba.

Ez a bemutató motiváló tényező lehetett az értékfeltárással kapcsolatban érdeklődő kistelepülések számára. Jó alkalom és lehetőség volt az információ átadására, tapasztalatcserére és a kapcsolatépítésre.  Mindezek mellett a megyei iroda munkatársai információs és a Művelődési Intézet szakmai munkáját bemutató brosúrákkal, megyei turisztikai látványosságokat ismertető kiadványokkal, kvízzel, hungarikum játszóházzal várták a kicsiket és nagyokat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.