Újabb tizenöt érték került a Békés Megyei Értéktárba

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatóság

A Békés Megyei Értéktár Bizottság 2018. évi utolsó ülésén újabb értékekkel gazdagodott a megyei értéktár. Sajtótájékoztató keretében ismertették az új értéktári tételeket.

Békés megye 75 településéből jelenleg 52 településen működik értéktár bizottság, zajlik ennek keretében értékfeltáró munka. Az értékgyűjtés eredményeként jelenleg 1080 a települési értéktárakba felvett, nyilvántartott települési értékek száma. Az értékgyűjtés folyamatos, a lista így állandóan bővül.

Az értékfeltárás következő szintje a Békés Megyei Értéktár, melybe 2018 decemberében újabb 15 érték került felvételre. A hírt Békéscsabán, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón jelentették be, mellyel ötvenkettőre emelkedett a megyei értékek száma.

A Békés Megyei Értéktárba került legújabb megyei értékek: a Csabagyöngye szőlő és Stark Adolf munkássága; a Békéscsabai Jókai Színház épülete; a Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye; a gyulai egykori Igazságügyi Palota, a mai Gyulai Törvényszék épülete; az orosházi születésű bútorasztalos, Thék Endre munkássága; a Balassi Táncegyüttes tevékenysége; Munkácsy Mihály művészeti öröksége; Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége; a Tranoscius, a magyarországi evangélikus szlovákok régi, vallásos énekeskönyve; a békési vesszőfonás; a dévaványai táncok; a Szarvasi Arborétum; a békéscsabai István malom; a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum; illetve Orosháza-Gyopárosfürdő.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés és a megyei értéktár bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy minél több értéket vegyenek nyilvántartásba – amelyek mindegyike ezáltal nemzeti értéknek minősül –, hiszen azok a helyi indentitás megőrzésében komoly szerepet játszanak.

További fotók a Békés Megyei Értéktár honlapján tekinthetőek meg.

Pap Mónika

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.