Újra együtt – Projekthéten Tarjánban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság

2019 májusában indította el a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága az Ifjúságfejlesztés módszertani támogatása a közösségépítés eszközrendszerével című szakmai programsorozatát.

A szakmai feladat célja ifjúságfejlesztési folyamatok generálása, megerősítése és mentorálása a közösségi művelődés eszközrendszerével Komárom-Esztergom megyében. Az ifjúság bevonásához új módszerek, iránymutatások nyújtása, továbbá a közművelődési feladatellátók, illetve más szakterületen dolgozó megyei partnerek segítése, módszertani támogatása, megerősítése. A programsorozat keretében 2019. május eleje óta hat alkalommal valósultak meg közösségépítő foglalkozások öt településen.

2019. május 3-án a megyei igazgatóság munkatársai a Bakonyszombathelyen megrendezésre kerülő Tehetségnapon ismertették meg a fiatalokat a hungarikum játszóházzal, június közepén Neszmélyen, a Launai Miklós Református Iskolában élménynappal búcsúztatták a diákok az iskolai évet. 2019. június 15-én Súron zajlott ifjúsági közösségépítő foglalkozás, júliusban Bakonyszombathelyen és Bajon folytatódott a program. A baji IKSZT-ben két alkalommal került sor foglalkozás megtartására. Az első találkozón a filmművészeté volt a főszerep, a második alkalommal Hornyák-Pálmai Éva megyei igazgató és Edelmayer Zsolt módszertani referens tartott közösségépítő délutánt.

A programsorozat 2019. szeptember 5-én zárult a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában, ahol már évek óta hagyomány, hogy a tanévet egy projekthéttel nyitják, mely a gyerekek és a tanárok tanévre hangolódását szolgálja. A nyolc felsős osztályt megszólító program során nyolc állomáson különböző aktivitások várták a tanulókat. A közösségépítő játékok során a csapatok kipróbálhatták a kooperációs ernyőt, az önismereti Bingót, a Vers-elő feladatban rímekben fogalmazhatták meg magukat, a méta játékban pedig a gyorsaság, a pontosság és az összehangolt figyelem került a fókuszba.

A legnagyobb sikert mégis a Kössük össze játék aratta, melyben egy fakanál segítségével a ruhaujjakon átbújtatott madzaggal összekötötte magát a csoport. A délelőtt során szociális kompetenciák felszínre hozása volt a cél – minden egyes játék, megoldandó feladat a verbális és non-verbális kommunikáció, a konfliktuskezelés, az irányítás, a kapcsolatépítés, az együttműködés és a csapatszellem erősítését szolgálta.

A szakmai feladat célja ifjúságfejlesztési folyamatok generálása, megerősítése és mentorálása volt a közösségi művelődés eszközrendszerével – a hat alkalom után elmondható, hogy a projekt sikerrel zárult, hiszen az ifjúsági munka területén ismét sikerült új módszertannal bővíteni a közművelődési, az oktatási és szociális területen dolgozó partnerek eszköztárát Komárom-Esztergom megyében.

A program megvalósításában a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának munkatársai mellett közreműködött a tatabányai Új Nemzedék és a Vértes Agorája egy-egy munkatársa is.

Kutenics Kinga

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.