Újra Népi kézműves program indul

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

Az NMI Művelődési Intézet 2017 őszén Heves megyében 4 helyszínen indította útjára a Népi kézműves programot a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködve. Idén tavasszal két helyszínen valósul meg a projekt, az V. Kulturális Közfoglalkoztatási Program folytatásában résztvevő kulturális közfoglalkoztatott kollégák és közművelődési emberek részvételével.

A képzés célja a kézművesség gyakorlatának megismertetése, továbbá, hogy a résztvevők megismerjék a népi kézművességgel kapcsolatos alapismereteket, munkamódszereket, valamint hogy megéljék az önálló alkotás örömének élményét is. Betekintést nyernek a Magyarországon meglévő népi kézműves világba, megismerik a különböző anyagok tulajdonságait, felhasználási módjait, valamint lehetőségük lesz a közös tovább gondolásra a mai kor viszonyaihoz igazítva.

A népi kézműves program 2018. június 4. és 8. között Gyöngyösön és Hevesen valósul meg. A képzés oktatói népi iparművészek, a Csillagvirág Népművészeti Egyesület tagjai: Pataki Miklósné, Erdélyi Istvánné, Kiss Lajosné, Siposné Pataki Mária és Lovászné Juhász Rita.

Hevesen a Radics Udvarban megismerkedhetnek a vászonszövéshez kapcsolódó eszközökkel és szövőszéken a kenderfonal felhasználásával, hímzéstechnikákkal, tájegységi hímzésekkel és a rátétes technikákkal, valamint a szűrrátétes ajándéktárgyak elkészítésével. Gyöngyösön pedig a Mátra Honvéd Kaszinóban a szövés eszközeivel és eszköz nélkül a kenderfonal felhasználásával, a népi gyöngyfűzés és gyöngyszövéssel, valamint a népi textiljátékok készítésével.

A népi kézműves programban csak előzetes online jelentkezésen keresztül vehetnek részt. A program célja, hogy a megszerzett technikai tudást a közvetlen környezetükben és közösségeikben a későbbiek során is hasznosítani tudják.

Kun Zsófia

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.