„Újra öltünk és örökítünk” – Hímzőkörök műhelytalálkozója a Heves megyei Besenyőtelken

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet 2013-ban “Újra öltünk, örökítünk” címmel mintaprojektet indított hímzőkörök létrehozására, amelyben öt Heves megyei település (Egerszólát, Parád, Mezőtárkány, Besenyőtelek, Gyöngyössolymos) vett részt. A mintaprogram célja a magyar paraszti kultúra megismerése és megértése egy népi mesterségen keresztül.

2013-ban négy megye (Békés, Borsod, Zala és Heves megye) 20 településén indult el az „Újra öltünk…” országos mintaprogram. Majd 2014-ben már 8 megye 35 településén, valamint két határon túli településen élesztették fel az egykori hímzőköröket. A projektben a megyékben működő népművészeti egyesületek tagjai nyújtották a szakmai ismereteket és egy éven keresztül mentorálták a csoportokat. A program közvetlen célja a hímző mesterség továbbéltetése, a hímzés helyének és szerepének a megtalálása a mai kor hétköznapi és ünnepi kultúrájában. A program alkalmat adott arra, hogy újraértelmezzék a különböző hímző kultúrák díszítményeit, és a mában alkalmazható darabok terveit szakmai segítséggel készítsék el.

Az NMI Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája által 2017. november 9-én Besenyőtelken rendezett műhelytalálkozó az egykor indított csoportok számára adott találkozásra és tapasztalatcserére lehetőséget. A találkozó célja egy helyzetkép felállítása a jelenleg működő körökről, alkotóikról, tevékenységükről és a nem működők megszűnésének okairól.

Az egykor indított öt csoport közül jelenleg 2 aktívan (Besenyőtelek, Gyöngyössolymos) működik. A csoportokat egykori szakmai vezetőjük irányítja. Lovászné Juhász Rita Csokonai-díjas népi iparművész a gyöngyössolymosi csoportot, míg Forgács Antalné népi iparművész a besenyőtelki csoportnak nyújt azóta is szakmai támogatást. Két településen (Parád, Mezőtárkány) támogatás hiányában megszűntek a foglalkozások, de Mezőtárkányon újra kívánják indítani a kört.

A műhelyfoglalkozás helyszínét a Besenyőtelek Könyvtár, Közösségi és Információs Hely biztosította. A találkozón résztvevő alkotók szakmai előadást hallottak Tarsoly Andornétól, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Hímző Szakmai Bizottság tagjától, aki az országos helyzetkép mellett a Hajdú-Bihar megyei hímzőkörök tevékenységeit mutatta be. A szakmai előadást az egyes csoportvezetők beszámolói követték. A gyöngyössolymosi csoport munkájáról Lovászné Juhász Rita, a besenyőtelki csoportról Forgács Antalné, az egykori egerszóláti körről Erdész Judit Mária Kodály Zoltán-díjas ruhatervező, népi iparművész beszélt. A meghívott vendégek között volt a Recsken két éve működő aktív és lelkes csoport is. A Tordai Andrásné Zám Zsuzsanna által vezetett csoport örömmel jött el a találkozóra, s beszámolójuk mellett a recski csoport munkáiban is gyönyörködhettek a jelenlévők. A másik meghívott csoport az idén alakult tiszanánai kézimunka- és hímzőkör volt. Az ő tevékenységüket Lázár Tünde, a csoport működéséhez helyet adó IKSZT vezetője ismertette. A baráti hangulatban megvalósult foglalkozást az egyes csoportok kézimunkáinak és a besenyőtelki csoport legszebb hímzéseiből rendezett kiállításnak a megtekintése és a folytatásra való igény megfogalmazása zárta.

Dr. Kelemen Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.