Újra színpadon a CsiliCsalogányok

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Igazgatóság

2019. május 25-én a Markazi Várvölgye Általános Iskola Művészeti Bemutatóján újra színpadra lépett a CsiliCsalogányok Bábcsoport. Az idei tanévben a csoport asztali bábjátékkal készült. Az iskola a Fabula Alapfokú Művészeti Iskola egyik telephelye, így már több éve megrendezésre kerül a művészeti bemutató a településen. A program célja, hogy az iskola tanulói bemutathassák azokat a produkciókat, amelyekre egész évben készültek. Ehhez csatlakoztak idén a CsiliCsalogányok is.

A CsiliCsalogányok Bábcsoport 2018-ban alakult a Nemzeti Művelődési Intézet „135+1=A jövő zenéje” című pályázat felhívására. A Markazi Várvölgye Általános Iskola 4. osztályos diákjaiból álló bábcsoport a tavalyi évben Kodály Zoltán által gyűjtött 3 népdal köré írt mesejátékot árnyjáték formájában, melyet síkbábokkal jelenített meg. A projekt során a 9-10 évesekből álló csoportból igazi kis közösséggé alakult.

Az első sikeren felbuzdulva, a munkát folytatták és a 2018/2019-es tanévben az iskola művészeti bemutatójára Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin „Királylány születik” című meséjét vitték színpadra, amelyet ebben a tanévben asztali bábjáték formájában adtak elő. A feldolgozott mesét a csoport közösen választotta. A gyerekek már első olvasás után megszerették annak mondanivalóját és rögtön magukénak érezték a történetet. A mesében szereplő kilenc égi királylány áldásai alapján választottak maguknak karaktereket a szereplők.Simonné Balázs Andrea osztályfőnök (aki egyben a csoport vezetője is), két hónapon keresztül készült a gyerekekkel a fellépésre. A bábokhoz szükséges alapanyagokat a Markazi Várvölgye Általános Iskola biztosította, az elkészítésükről pedig a szülők gondoskodtak.

A következő tanévben a gyerekek közös döntése alapján már az óriásbábokkal szeretnének megismerkedni.
A Nemzeti Művelődési Intézet fontosnak tartja a közreműködésével létrejött csoportok, közösségek utánkövetését, számukra szakmai segítség nyújtását.

Hacsavecz Éva

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.