Újraéled a komatál hagyománya Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság

A Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésben a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével Kárpát-medencei alkotói pályázatot hirdetett a komatál hagyományának újraélesztése, népszerűsítése érdekében Komatál Program címmel.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyét hat népművészeti egyesület alkotói képviselik a pályázaton: a Matyó Népművészeti Egyesület, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete, a Sajómenti Népművészeti Egyesület, valamint a Barkó Kézműves Egyesület. A program a tradicionális, gyermekek születéséhez kapcsolódó szokások újra élesztését tűzte ki célul. A család az a kötelék, amely egész életre kihat, kijelöli, hogy honnan jövünk, és segít a nagyobb közösség tagjává válni. Segít az örökség továbbadásában a következő generációnak.

Fontos átörökíteni a hagyományokat, hiszen az igazi gazdagság bennünk van, abban, hogyan jelenik meg a múlt, és hogyan kell óvni, vigyázni a nemzeti értékekre. Az ismeretek átadása nagyon fontos tevékenység ehhez kapcsolódóan, és a kiállítás, mint forma ideális megjelenítési és bemutatkozási lehetőség.

A pályázatra olyan alkotások gyűltek össze a megyéből, amelyek tükrözik a térség sajátosságait, többek között hímzések, terítők, fazekas tárgyak, fafaragások, fonott kosarak.

A pályázat egy közösségépítő folyamat első állomása. A kiállítás után a kiválasztott alkotásokat a pályázat kiírói megrendelik az alkotóktól, és átadják azokat az igénylő családoknak, keresztszülőknek, barátoknak, valamint a lehetőséggel élő települések polgármestereinek. Ezek átadására egy ünnepélyes családbarát eseményen lesz majd alkalom a nyár folyamán.

2019. április 18-án az alkotásokból kiállítás nyílik a Lakitelek Népfőiskolán.

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.