Újraindult a helytörténeti klub Püspökmolnáriban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

Több hónap kihagyás után 2020. június 27-én találkoztak újra a Püspökmolnári Helytörténeti Klub tagjai. A művelődő közösség ezúttal helytörténeti sétán ismerkedett a Béke utca múltjával.

A közel kilencszáz fős vasi falu, Püspökmolnári 2018 szeptembere óta működő klubjának tevékenysége 2020 februárja óta szünetelt, de a tagok közben tervezgették az újraindulás utáni programokat. Részben óvatosságból, részben a jó időre tekintettel egy szabadtéri programmal indult újra a munka. Először felidézték a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját, majd a Vas Megyei Önkormányzat által kiadott, megyei értékeket bemutató kötetet lapozták át. A program lényegi része során pedig az egykor önálló nemesi kisközség, Szenttamás – a mai Béke utca – múltjában mélyültek el a tagok.

Ezen a falurészen áll a község több középülete is: a közösségi színtér, a katolikus templom, az egykori katolikus elemi iskola, az evangélikus imaház és harangláb, és a ma már nem álló régi plébániaépület. Több közülük a települési értéktárba is bekerült.

Kuglics Gábor történész, közművelődési szakember vezetésével a résztvevők végigjárták az utcát, közben régi térképeket, légifotót, és az itt állt egykori parasztházak és a középületek régi fényképeit nézegették, az egykor itt élt emberek alakját próbálták felidézni. Megálltak a golyóscsapágyas szívó-nyomó rendszerű öntöttvas közkútnál is, amiről kevésbé ismert, hogy magyar találmány: Moór János gödöllői géplakatos mester szabadalma a ’30-as évekből. A csoport a meggyilkolt Erzsébet királyné emlékére ültetett hársfák árnyékában is megpihent, majd a templom hűvösében a következő két havi találkozó megtervezésével fejeződött be a program.

A helytörténeti sétán tízen vettek részt (köztük a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi kulturális közfoglalkoztatottja és a Közművelődési és közönségkapcsolati szakember OKJ-s képzés püspökmolnári résztvevője), de az állandó tagokhoz új érdeklődők is csatlakoztak. A csoportban a faluból elszármazottak is vannak, akiknek részvétel kapcsolatot jelent a szülőfaluhoz, a gyökereikhez.

Kuglics Gábor

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.