Ünnepség a Megyeházán

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóság

Pest Megye Közgyűlése 19 évvel ezelőtt december 4-ét Megyenappá nyilvánította. Ezzel tisztelegve Pest-Pilis-Solt vármegye 1659. december 4-ei alapítása előtt, ahova a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodája is meghívást kapott. A legrangosabb megyei kitüntetéseket ezen a napon osztották ki. Elismerésben részesültek a társadalmi összetartozás, a közművelődés, a tudomány, a kultúra, az építészet, a környezetvédelem és a közbiztonság területén dolgozók. A közgyűlés ezzel fejezi ki köszönetét azoknak, akik példaértékű teljesítményt nyújtanak a munkájuk során vagy a mindennapokban.

Az idei ünnepséget Harrach Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg. Beszédében a közösség fontosságáról beszélt, és arról, hogy a díjazottak mind hozzájárulnak Pest megye identitásának erősítéséhez. Pest Megye Közgyűlésének elnöke, Szabó István is köszöntötte a résztvevőket. Külön kiemelte azokat, akiknek a díjakat kiosztották: „…ma azok miatt vagyunk itt, akik minden egyes nap, újra és újra, megteremtik a magyarok közösségét” – mondta a köszöntőjében.

A közművelődés területéről a Fekete Dió díjat adják át ezen az eseményen, mely a Vármegyeháza díszudvarában egykor álló fáról kapta a nevét. Ezt a díjat 1996-ban a Pest Megyei Népművelők Egyesülete alapította a közművelődésben dolgozó szakemberek kiemelkedő szakmai teljesítményének elismerésére. Idén Szabó Imréné Zsuzsa vehette át ezt a kitüntetést.

„Szabó Imréné Zsuzsa, a József Attila Művelődési Ház közművelődési szakembere, szakmai igazgatója, Göd város kulturális életének elismert vezető személyisége. Szakmai körökben Pest megyében és országosan is ismerik tevékenységét, munkásságát.  A közművelődési szakmában eltöltött 25 év alatt jelentős eredményeket ért el először, mint beosztott népművelő, később, mint igazgató. Személyes eredményei közül kiemelhetőek a hagyományos gödi nagyrendezvények, melyek megvalósításában alapítóként, társszervezőként vagy főrendezőként vállal szerepet. Negyedszázad mérlegeként elmondható: a közösségekért, a felnövekvő generációk kulturális kínálataiért, a tehetséggondozásért, a generációk művelődéséért mindig felelősséggel tevékenyen, amellett szerény alázattal dolgozó közművelődési szakember, kolléga. Olyan egyéniség ő, aki Göd értékeit megőrizve szervezi és vezeti a lokális kulturális örökséghez kapcsolódó programsorozatokat. Az események szervezése is az ő nevéhez fűződik, megőrizve ezzel a helyi sajátos közművelődési hagyományok arculatát, innovatív kezdeményezések sokaságával, de az értékek megtartásával, a mai kor emberének is tradicionális élményt nyújtva. Szertágazó szakmai munkáját mindenkor magas színvonalon látja el, tevékenységével erősíti a kulturális hagyományok ápolását. Igazgatóként eredményesen végzi az intézményben a szakmai folyamatok irányítását, a közművelődési formák megújítását. Természetének, emberségének nagyszerű példája a munkatársaival való közös munka eredményessége.” – hangzott el az ünnepelt érdemeit bemutató beszédben.

A Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Irodájának munkatársai szeretettel gratulálnak a rangos elismeréshez.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.