Útjára indult a közös szakmai tervezés és gondolkodás Nógrád Megyében

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság

A „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon — EFOP-3.7.3-16-2017-00148” projekt keretében Metszéspont címmel műhelymunka indult el Nógrád megyében. A foglalkozások kiemelt célja egy erős szakmai hálózat kialakítása a megyében. A műhelymunka során tizenkét alkalomból álló tudásmegosztás és jó gyakorlatok bemutatása kerül megvalósításra közművelődési szakemberek részvételével.

  1. március 12-én Salgótarjánban, a József Attila Művelődési Központban indult útjára a műhelyfoglalkozás 15 fő közművelődési szakember részvételével. Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Nógrád Megyei Igazgatóságának képviseletében Szigeti Lászlóné, módszertani referens, projekt koordinátor nyitotta meg a foglalkozást, mutatta be a célokat, a tematikát.

A felvezetés után elkezdődött a közös munka, melyet ez alkalommal Máté Lászlóné a NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Nógrád megyei igazgatója vezetett, aki bemutatta az Intézet munkáját, ezen belül is a Megyei Igazgatóság tevékenységét.

Ezt követően megbeszélték az elkövetkezendő műhelyfoglalkozások témáit, úgymint egymás közötti tapasztalatcsere, jó gyakorlatok megismerése, látó utak szervezése, képzésekről való tájékoztatás, aktuális szakmai információk átadása és a rendszeres konzultációk színesebbé tétele mind szakmai és mind ágazati szinten, a települési értéktárak és a Nógrád Megyei CIC munkájának megismerése.

A műhelymunka további részében a szolgáltatási terv elkészítéséhez kaptak elméleti és gyakorlati segítséget a résztvevők.

A havi egy alkalommal megvalósuló műhelyfoglalkozás házigazdája más-más település lesz, ezzel is segítve a projekt céljainak megvalósulását. Áprilisban Mihálygergére látogatnak el, ahol Szabóné Oravecz Éva közművelődési szakértő vezetésével a közművelődési rendelet, közművelődési megállapodás témájával folytatódik a műhelymunka. Az aktualitások megbeszélése mellett Bojsza Lászlóné a helyi közösségi színtér munkatársa is bemutatja a települést, és a közösségi színtér munkáját.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.