Üzenetek a szél szárnyán – rendhagyó májusfát állítottak Gasztonyban

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság

A Vas megyei Gasztony település lakói május 1-je alkalmából egy régi hagyományt értelmeztek újra, mellyel nemcsak falujuknak, de az egész világnak közvetítették jókívánságaikat. A Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programja (KFKP) keretében dolgozó közművelődési asszisztens koordinálásával színes szalagokra írt üzenetek kerültek a májusfájukra.

A májusfa állításának hagyománya a természet újjászületéséhez, tavaszi megújuláshoz köthető és természetesen a szerelemhez, hiszen májusfát csoportba szerveződve állítottak a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetést jelentett. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Legtöbbször az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak.

Ennek a szép hagyománynak a gyökereihez nyúltak vissza és gondolták tovább Gasztonyban. Rábel-Fábián Virág közművelődési asszisztens vezetésével Sáfárné Pintér Ildikó és Nádudvari-Szelhofer Szidónia várta az egyedileg készített szalagokra írt üzeneteket, idézeteket április 30-áig, hogy azok másnapra már a Májusfa tetején hirdessék a világnak: a pandémiás helyzet ellenére is ünnepel a település, várják az újabb közös programokat és a közösségi élet újjászületését.

„Gyógyuljon meg a világ!”- volt aki csak ezt a mindent kifejező üzenetet írta a szalagra, de akadtak Weöres Sándor-, Antoine de Saint-Exupéry-idézetek is. Többen kívántak jó egészséget és sok vidámságot a falu lakóinak, és olyan idézetek is voltak, amelyek már a közös programokat várják, hogy újra úgy legyen minden, mint régen volt, ismét találkozhassanak egymással a közösségek, régi barátok.

A gasztonyi üzenetek, kívánságok most is szállnak a szél szárnyán, és a közművelődési színterek újranyitásával egy részük hamarosan valósággá is válik. A májusfa hagyományának újraértelmezése pedig jövőre is folytatódhat a Vas megyei kistelepülésen, akár már közösen elkészített szalagokkal is.

Bognár Alexandra

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.