Vadgesztenye Fesztivál Kenderesen

Megyei irodák / Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság

2018. július 14-én negyedik alkalommal rendezték meg a Vadgesztenye Fesztivált „Értékeink ünnepe” címmel Kenderesen, ahol az NMI Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodája a Magyar Értékek és Hungarikumok Foglalkoztató játszóházával vett részt. A városi önkormányzat által szervezett esemény fő célkitűzése a hungarikumok, a helyi és a környező települések értékeinek bemutatása, felvonultatása volt.

A programoknak a Szent István úti védett gesztenyefasor adott otthont, amely a település egyik fő látnivalója, büszkesége.  A helyi és a környező települések lakóin kívül testvérvárosi csoportok is részt vettek a rendezvényen.

A nap folyamán színpadi műsorok, egész napos kézműves és kirakodóvásár, népi játszó- és készségfejlesztő udvar várta az érdeklődőket. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban fotókiállítást láthattak az érdeklődők a helyi értékekről, valamint bemutatkozott a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat képviseletében Zalaegerszeg. A „Nyitott Kastély” nap keretein belül megtekinthették a vendégek a Horthy-kastélyt, a Horthy Miklós Tengerészeti Kiállítótermet és a Kenderesi Néprajzi Kiállítótermet.

A gasztronómiai élvezetek sem hiányozhattak. A hungarikumok sorába bekerült karcagi birkapörkölt, valamint a több tájegységre is jellemző bográcsos étel színesítette a palettát. A rendezők szándéka szerint jövőre egy még ennél is színesebb programmal várnak mindenkit Kenderesre az V. Vadgesztenye Fesztiválra.

Földvári Imre

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.